22.02.2017

IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE: MAĐARSKA


Dana 14.02.2017. redovni i izvanredni studenti V semestra prema izvedbenom studijskom programu na modulu Vinogradarstvo i vinarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na terenskoj nastavi i vježbama izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima u susjednoj Mađarskoj.

1. TURISTIČKI DIO

Po dolasku u grad Kestel (mađarski: Keszthely) dočekao nas je gospodin C. Bezerics vinar i
gospodin L.Vlasics, koji je bio naš prevoditelj.
  • Turistički dio započeo je obilaskom Muzeja poljoprivrede (vlasništvo i briga Ministarstva poljoprivrede Mađarske), unutar kojeg su studenti mogli vidjeti kako je tekao razvitak poljoprivrede nekad u susjednoj Mađarskoj. Studenti su obišli više odjeljaka muzeja, npr. Odjeljak sa strojevima, odjeljak ratarstva i stočarstva, odjeljak vinarstva s bačvarskom radionicom i odjeljak starih preša za grožđe.
  • Nakon toga uslijedilo je razgledavanje dvorca Feštetić (mađarski: Festetics), hrvatske velikaške obitelji podrijetlom iz Turopolja, koja ima ili je imala članove ili rasprostranjene ogranke u više zemalja u okviru nekadašnje Habsburške monarhije. Kestel je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Mađarskoj, posebno popularan među domaćom i stranom populacijom zbog svog položaja na Balatonu, ali i zbog mnogih kulturnih i povijesnih atrakcija od kojih se posebno ističe veliki dvorac Feštetić koji privlači brojne turiste. U dvorcu se danas nalazi muzej, a posebno je interesantna poznata knjižnica koja broji oko 90 tisuća knjiga.
  • Unutar dvorca razgledali smo i prekrasan muzej kočija.
2. VINARIJA BEZERICS BORHÁZ

Nakon turističkog dijela uslijedio je ručak u restoranu g. Bezericsa. Po ručku otišli smo do vinarije (Bezerics Borház: 8360 Keszthely-Kertváros, Tomaji sor 40.), gdje nas je vlasnik upoznao sa strukturom svojih nasada, pružio nam stručna objašnjenja tehnologije prerade grožđa i proizvodnje vina, kao i svih uređaja koji se u njoj koriste (primarna prerada grožđa, postupci čuvanja i dozrijevanja vina, postupci stabilizacije i te način plasmana vina na tržište). Po obilasku vinarije otišli smo u podrum Széchenyi Pince (Szentgyörgyvár) gdje smo imali priliku kušati 8 vrhunskih vina g. Bezericsa (autohtonih mađarskih i svjetskih sorti, bijele i crvene, kao i dva predikata).

3. VINARIJA KRÁNICZ BORHÁZ

Nakon toga krenuli smo u smjeru Garabonca, blizu Zalakarosa, u vinariju Kránicz. Tamo smo imali večeru, a nakon večere vlasnik nas je upoznao sa strukturom svojih nasada, uz stručna objašnjenja tehnologije prerade grožđa i proizvodnje vina, čak 22 sorte (od primarne prerade grožđa, čuvanja i dozrijevanja vina, postupaka stabilizacije, do načina plasmana). Na kraju upriličena je stručna degustacija brojnih bijelih i crvenih vina vinarije Kránicz.

Izvješće pripremio:
Dragutin Kamenjak, dipl.ing., v.pred.
Fotografije uz članak: