05.04.2017

Studenti i nastavnici VGUK prisustvovali proglašenju najboljeg mladog poljoprivrednika

Studenti VGUK zajedno sa svojim nastavnicima prisustvovali su na ceremoniji proglašenja i uručenja nagrade najboljem mladom poljoprivredniku, koju je organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se tridesetak mladih poljoprivrednika, s inovativnim projektnim idejama tako da prosudbeno povjerenstvo zaista nije imalo lagan zadatak. U tom povjerenstvu sudjelovala je i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr.sc. Marijana Ivanek-Martinčić.

Kao najbolji mladi poljoprivrednik proglašen je Matija Cetinić Frankos (33) iz Dobnjeg Laduća, uzgajivač bobičastog voća te osnivač Zadruge „Berry Organica“. Gospodin Cetinić će predstavljati Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika u Europskoj uniji, a gospođa Petir je najavila da će na Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu prisustvovati nositelji deset najboljih ovogodišnjih projekata.

Nakon toga vođen je dijalog s građanima i zanimljiva panel rasprava „EU fondovi i mladi", koju je moderirao Mislav Togonal (HRT) u kojoj su sudjelovali:

  • Phil Hogan, povjerenih Europske komisije za poljoprivredu

  • Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede RH

  • Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu

  • Matija Cetinić Frankos, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik 2017.

Cijeli događaj održani je u Kući umjetnosti Lauba, a studenti su imali priliku popričati s našim bivšim studentima koji su se prošle godine prijavili na natječaj za najboljeg poljoprivrednika, a naročito su bili ponosni kada su čuli da je prošlogodišnji najbolji mladi poljoprivrednik bio student VGUK - Ivan Veselić. Studenti su izjavili sljedeće:

„Ovo nam je bilo odlično iskustvo, koje nam je približilo teme hrvatske poljoprivrede i problema s kojima se susreću mladi poljoprivrednici.“

„Bilo nam je lijepo vidjeti da su mladi poljoprivrednici nagrađeni za svoj rad i trud.“

 

 

Dr.sc. Kristina Svržnjak

Fotografije uz članak: