01.06.2017

Izvješće o Održivom razvoju održano u dvorani Kulturno informativnog centra u Gospiću


U utorak 30. svibnja 2017. dr.sc.Sandra Kantar i stručna suradnica Ivana Hrg Matušin, struč.spec.oec.agr., sudjelovale su na predavanju o Održivom razvoju održanom u dvorani Kulturno informativnog centra u Gospiću povodom Europskog tjedna o održivom razvoju.

Predavanje na temu održivog razvoja u ruralnim područjima održano je u organizaciji Mreže za održivi razvoj Hrvatske i LAG-a Lika.
Nakon uvodnog pozdrava gospodina Tomislava Kovačevića, predsjednika Mreže za održivi razvoj Hrvatske, prisutne je pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije, gospođa Ana Rukavina-Stilinović, nakon čega su uslijedila dva predavanja.

O prilikama i izazovima suvremene konvencionalne i ekološke poljoprivrede govorilo se unutar društvenog konteksta, a svoja su predavanja izložile gospođa Anita Bušljeta-Tonković iz Instituta Ivo Pilar i gospođa Petra Aničić, Viši Stručni suradnik iz LAG-a LIKA.
Cilj predavanja bio je osvijestiti trenutne izazove i prilike ekološke poljoprivrede i proizvodnje uz pomoć sociološkog promišljanja. Naglasak je bio na socijalnoj ekologiji, socijalnom razvoju i okolišu.

Lika je područje koje je velikim dijelom pod nekim oblikom zaštite prirode, rijetko naseljeno i nezagađeno. Predstavlja veliki potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede, turizma i sličnih djelatnosti koje nemaju štetan utjecaj na prirodu. Na takvim područjima, prilikom razvoja gospodarskih djelatnosti, treba se voditi politikom održivog razvoja. S tim u vezi potrebne su edukacije stanovništva.
Nakon predavanja druženje je nastavljeno u obnovljenom Urbanom vrtu.

Izvješće sastavila: Ivana Hrg Matušin
Fotografije uz članak: