05.06.2017

Ilok - terenska nastava - specijalistički diplomski stručni studij MUP

Studenti I. semestra specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment u poljoprivredi 03.06.2017. bili su na terenskoj nastavi u Iloku gdje su posjetili Iločke podrume i Srijemsku kuću. 

Od ljubaznih domaćina Iločkih podruma dobili mnoge važne podatke vezane za marketing proizvoda, u koji se odlično uklapa jedinstvena turistička i ugostiteljska ponuda. Vinarija prerađuje grožđe sa otprilike 850 ha vinograda odnosno sama proizvodnja vina čini oko 10% ukupne hrvatske proizvodnje. U proizvodnji imaju zastupljeno 90% bijelih vina od kojih je svakako najpoznatiji Iločki Traminac, koji se razlikuje od konkurencije po tome što se proizvodi u 8 različitih tipova traminca (dok se svugdje u svijetu proizvodi maksimalno do 5 tipova). Naročito su nas se dojmila arhivska vina, a najstarija arhivska vina datiraju od 1947. godine i postižu cijenu oko 55.000 kn za butelju. Također smo dobili informacije i glede povlačenja sredstava EU, pomoću kojih su obnovili vinograde, vinariju te uložili znatna sredstva u turizam i promociju svojih proizvoda. Tako smo bili svjedoci posjete velike grupe francuskih turista što je svakako svijetao primjer kojim bi se ruralni turizam u Hrvatskoj trebao razvijati - povezujući sadržaje turističke destinacije s vinogradarstvom i vinarstvom. Prilikom degustacije vina domaćini su nam ljubazno i stručno prezentirali svoje vrhunske proizvode (Traminac, Graševina, Kapistran crni i Chardonnay). Također su nam otvorili vrata novouređenih apartmana koji se nalaze u sklopu Iločkih podruma.

Osim stručnog dijela, domaćini su nas poveli u obilazak povijesne jezgre grada Iloka Posjećene su mnoge povijesne znamenitosti među kojima i crkva Sv. Ivana Kapistrana, dvorac Odeschalchi te stare zidine kojima je bila utvrđena gradska jezgra.

Kao primjer seoskog turizma odabrana je Srijemska kuća obitelji Barošević, koji se osim turizmom bave vinogradarstvom. Vlasnik nam je, osim poznate srijemske gostoljubivosti, pokazao ruralno-turistički objekt te smo u vrlo ugodnoj atmosferi saznali mnoge zanimljivosti o povijesti Srijemske kuće, načinu na koji bi se mali ugostitelji trebali oglašavati i reklamirati svoju ponudu te obitelji koja zajednički radi u turizmu. Naravno da i u ovoj obitelji postoji podjela poslova, pa je bilo zanimljivo čuti da se supruga isključivo bavi praćenjem nacionalnih projekata i projekata EU u čemu je obitelj Barošević vrlo uspješna. Objekt ima četiri apartmana, a u pripremi je proširenje smještajnih kapaciteta.


O svemu smo napravili mali filmić, koji možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=Y_RkanaetJY


dr.sc. Kristina SvržnjakFotografije uz članak: