03.06.2017

Terenska nastava - specijalistički diplomskli stručni studij Poljoprivreda

Studenti trećeg semestra u pratnji predmetnih nastavnika Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda smjer Održiva i ekološka poljoprivreda su bili u subotu 3. lipnja 2017. na terenskoj nastavi iz predmeta: Higijena smještaja, dobrobit i sustavi držanja životinja,  Održiva proizvodnja i tehnologija krme, Zootehnika, Ocjena kakvoće, biodinamika animalnih proizvoda, Održivi i ekološki pristup u ovčarstvu i kozarstvu i Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u održivoj i ekološkoj proizvodnji.

Studenti su posjetili tri ekološka poljoprivredna gospodarstva u okolici Siska gdje su im vrlo susretljivi vlasnici nesebično prenijeli dio velikog znanja i iskustva i omogućili degustiranje proizvoda. Važno je istaknuti da su svi vrlo uspješni u proizvodnji s čime se ponose.

OPG Zrnić u Bestrmi kod Sunje uzgaja burske koze za meso i ovce križanke pramenke i lakona za mlijeko, koristeći prvenstveno velike pašnjačke površine i uz proizvodnju vlastite krmne baze za stoku pa tako mladi vlasnici gotovo napuštenom kraju vraćaju život. OPG Đakula je „eko“ imanje u Sjeverovcu koje uzgaja gotovo sve vrste stoke, prvenstveno ovce pasmine wirtemberg,  crnu slavonsku svinju i simentalska goveda. Uzgajaju svu potrebnu hranu za stoku te posjeduju proizvodni pogon za suhomesnate proizvode (kobasice, salame, slaninu itd). Herba M d.o.o. je firma u Jazveniku (Podgorelec) koja proizvodi u ekološkom uzgoju ljekovito bilje. Studenti su obišli nasade mente, matičnjaka, sikavice i sljeza.

Posebno se zahvaljujemo na trudu i gostoprimstvu studentici Tihani, a pozitivno ozračje s terenske nastave će nam dugo biti u sjećanju. Spomenuta bi gospodarstva mogla poslužiti kao dobar primjer drugim gospodarstvima i ohrabrenje studentima koji se odluče pokrenuti svoju proizvodnju.

Fotografije uz članak: