05.07.2017

Izvješće sa terenske nastave u Lipiku studenata I. godine


4. srpnja 2017. Terenska nastava studenata I. godine
Već tradicionalno studenti I. godine našega Učilišta krajem II. semestra odlaze na terensku nastavu iz kolegija Osnove bilinogojstva i Zootehnika u Lipik.

Najprije smo se zaustavili u plastenicima, jer u srpnju treba paziti i na temperaturu u zatvorenim prostorima. Lipik je imao prve staklenike i vrlo uspješnu stakleničku proizvodnju na području Slavonije a danas, nakon Domovinskog rata, na mjestima razbijenih staklenika podižu se plastenici u kojima se pod vodstvom MBM horti centra d.o. o. uspješno proizvode krastavci, paprika i rajčica.

Nakon plastenika krenuli smo na polja Poljoprivrede Lipik d.d. gdje je bila u tijeku, baš kao i lani, žetva uljane repice i prašenje strništa. Do polja vidjeli smo gotovo sve kulture koje siju, od žitarica koje čekaju žetvu do kukuruza, soje, uljane tikve i požete kamilice nakon koje je odmah posijan kukuruz. I sve to pod budnim okom agronoma, direktora i ono najvažnije, našeg studenta, Željka Viboha. Po povratku s polja obišli smo Državnu ergelu Đakovo i Lipik u Lipiku čijih 60-ak lipicanaca uživa na okolnim pašnjacima i najdužoj štali na ovim prostorima s idealnim  mikroklimatskim prilikama. Vraćajući se s pašnjaka obišli smo i malu farmu tova junadi sa stotinjak grla u tovu.
 
Nakon sok - partya i osvježenja u sjeni ranjenih kestena i lipa, krenuli smo na danje osvježenje, u hladnjaču Frutarije d.o.o. koja se bavi uzgojem, otkupom, skladištenjem i prodajom voća i povrća, kao i punjenjem  100 % prirodnih sokova voća. Iako je sjedište tvrtke u Splitu, tvrtka djeluje na području grada Lipika, gdje ima urede i hladnjaču s ULO tehnologijom kapaciteta 3.000 t voća i kao takova najveća je u zapadnoj Slavoniji. 

I na kraju, opet osvježenje! Naš domaćin i suorganizator našeg boravka u Lipiku, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, križevački đak i student, zaljubljenik ne samo u svoj Lipik, već i u naše Križevce, ugostio nas je u restoranu na lipičkim bazenima gdje smo zaista uživali cijelo poslijepodne, kupajući se u olimpijskom bazenu, šećući prekrasnim parkom, otkrivajući novo lice dragoga Lipika, ugodnom razgovoru nas starijih o nekim drugim vremenima...Izvješće priredila:
Nada Dadaček, dipl. ing.
Fotografije uz članak: