16.07.2017

Kesthely i okolica - izlet djelatnika VGUK

Visoko gospodarsko Učilište, dana 13. srpnja 2017. g. organiziralo je stručni izlet za sve zaposlenike Učilišta.

Tim povodom zaposlenici su posjetili Mađarski grad na obali Balatona – Keszthely, gdje su obišli nekoliko značajnih i povijesnih lokacija, i to

·         dvorac Feštetić,

·         muzej poljoprivrede i vinarstva,

·         poljoprivredni fakultet Georgikon,

·         vinarije: Bezerics Borház i Kránicz Borház.

 Zahvaljujući stručnom vodiču koji je sve zaposlenike/izletnike proveo po unutrašnjosti dvorca, saznali smo nekoliko značajnih činjenica i o samom dvorcu.

Barokni dvorac Feštetić jedna je od glavnih i prekrasnih, povijesnih i kulturnih atrakcija u Keszthely-u u Mađarskoj. Dvorac je 1769. godine počela graditi plemićka obitelj Festetic (Feštetić) hrvatskih korijena.

Današnji oblik, dvorac je poprimio tek negdje između 1883. i 1887. godine. Unutar dvorca smještena je i velika knjižnica koja broji čak 90 tisuća knjiga i jedna je od najvećih zbirki koje su bile u vlasništvu europskog plemstva.

Sa 101 prostorijom i velikim brojem privatnih prostorija (što je nekada u građevinama ovakvog tipa bila rijetkost), dvorac Feštetić zasigurno je jedan od najljepših mađarskih dvoraca.

 Muzej poljoprivrede i vinarstva u vlasništvu je Ministarstva poljoprivrede Mađarske. Muzej se sastoji od više odjeljaka unutar kojih se moglo vidjeti kako je tekao razvitak poljoprivrede nekad u Mađarskoj, i to: odjeljak sa strojevima, odjeljak ratarstva i stočarstva, odjeljak vinarstva s bačvarskom radionicom i odjeljak starih preša za grožđe.

Fakultet Georgikon najstarije je poljoprivredno učilište u Mađarskoj i jedno od najstarijih u Europi, a osnovao ga je hrvatski grof Feštetić, 1797. godine. S ovim poljoprivrednim fakultetom, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima vežu višestruke veze, a ponosno se ističe dugogodišnja suradnja na nekoliko projekata, kao i na Erasmus programu.

Nakon turističkog dijela izleta, uslijedio je ručak u restoranu g. Bezericsa nakon čega nas je vlasnik restorana odveo do svoje vinarije gdje nas je uz stručna objašnjenja upoznao s tehnologijom prerade grožđa i proizvodnje vina, kao i svih uređaja koji se u njoj koriste (primarna prerada grožđa, postupci čuvanja i dozrijevanja vina, postupci stabilizacije te način plasmana vina na tržište). Po obilasku vinarije otišli smo u podrum Széchenyi Pince (Szentgyörgyvár) gdje smo imali priliku kušati i nekoliko vrhunskih i višestruko nagrađivanih vina g. Bezericsa.

Uz kratak predah i kavicu na samoj obali Balaton jezera, uslijedila je večera i još jedna degustacija ukusnih vina u vinariji Kránicz, nakon čega je u kasnim večernjim satima uslijedio povratak u Križevce.


 

Izvještaj sastavila: Ivana Hrg Matušin, struč.spec.oec.agr.


Fotografije uz članak: