12.09.2017

​ Rieder Messe, sajam poljoprivrede u gradu Ried im Innkreis, Austrija


Grupa nastavnog osoblja i djelatnika Učilišta je 7.9.2017. posjetila Rieder Messe, najstariji (ove godine slavi 150 godišnjicu!) poljoprivredni sajam u Austriji, koji se je održao u gradu Ried im Innkreis, u blizini Salzburga, od 6. do 10. rujna. Pozicija sajma omogućuje okupljanje posjetitelja iz Gornje Austrije, istočne Bavarske i južne Češke, a sama sajamska izložba je i prilagođena strukturi poljoprivrednog sektora tog dijela Europe, gdje pokazuju već 150 godina što znaju i mogu, a tu se nalaze i tvrtke koje su često vodeći svjetski tržišni lideri sa svojim proizvodima.

Proizvođači i distributeri su na sajmu pokazali sveobuhvatan asortiman proizvoda i noviteta od pogonskih agregata, strojeva za obradu tla (ovogodišnji fokus je na tehnologiji travnjaka), strojeva za sjetvu i sadnju, opreme i materijala za gradnju gospodarskih objekata, do rješenja za grijanje i korištenje obnovljive energije. Rieder Messe je isto tako vodeći sajam za uzgoj životinja i sustava u automatiziranoj hranidbi i tehnologiji mužnje (na sajmu je bila postavljena 'staja uživo', gdje se je demonstrirala automatizirana hranidba i tehnologija mužnje robotima s mliječnim stadom od 20 krava, a realizaciju ove jedinstvene prezentacije su omogućila tri renomirana dobavljača opreme).

Svojevrsni vrhunac u izložbenom sektoru uzgoja životinja bio je drugi EUROgenetics Fleckviehschau, koji je osim sudionika iz brojnih europskih zemalja također privukao predstavnike iz Kolumbije, Malezije i Venezuele.    

Budući da gotovo svako poljoprivredno gospodarstvo u tome dijelu Europe uključuje i vlasništvo šume, cijeli lanac strojeva i opreme za učinkovito upravljanje šumom i stvaranje dodane vrijednosti ruralne drvoprerađivačke industrije je također bio predstavljen na sajmu.

Paralelno s održavanjem sajma, u gradu se je odvijao Rieder Volksfest (slično križevačkom Spravišću), što sigurno nije slučajno, tako da od velikog društvenog okupljanja korist imaju obje strane. Da problem identiteta brine i 'stare' EU demokracije pokazuje i nazočnost Rieder Panzergrenadiere, dakle, vojne postrojbe na sajamskom prostoru, koja je pokazivala svoje vještine statičnim i dinamičnim demonstracijama ne bi li zainteresirali kojeg novaka za svoje redove, dok je naše zanimanje najviše privukla Truppenküche s jako ukusnim vojničkim gulašem i još boljim svježim kruhom.  Rieder Messe je 'pokrivao' državni radio ÖRF, pod sloganom: Mein Land. Mein Radio.


Pogledaj video zapis


Priredio i snimio:

D. Samobor

Fotografije uz članak: