07.11.2017

Predstavljeni rezultati istraživanja i preporuke za osnivanje kratkih lanaca opskrbe u okviru projekta AgriShort

U četvrtak, 02. studenoga 2017. godine u Čakovcu, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA održana je radionica pod nazivom „Jačanje kapaciteta institucija s ciljem osnivanja kratkih opskrbnih lanaca“. Radionica je održana u okviru provedbe projekta AgriShort - „Uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju“.

U prvom dijelu radionice voditeljica projekta Valentina Hažić održala je uvodno izlaganje gdje su predstavljene sve aktivnosti projekta AgriShort, pri čemu je naglasak stavljen na važnost kratkih opskrbnih lanaca u kontekstu lokalnog razvoja. Nakon toga su predstavljeni rezultati istraživanja i preporuke za osnivanje kratkih lanaca opskrbe na području Koprivničko-križevačke i Međimurske županije. Istraživanje su proveli djelatnici VGUK dr. sc. Kristina Svržnjak, dr. sc. Sandra Kantar, mr. sc. Silvije Jerčinović i Dušanka Gajdić univ.spec.oec. koji su za istraživanje bili angažirani od stane Razvojne agencije Podravine i Prigorja (PORA), koja je jedan od projektnih partnera na navedenom projektu. Na radionici su sudjelovali v. pred. Silvije Jerčinović i v. pred. Dušanka Gajdić koja je i prezentirala rezultate istraživanja. Osim navedenih nastavnika na radionici je sudjelovao i student 3. godine studija Poljoprivreda smjer „Menadžment u poljoprivredi“ Antonio Grbavac. Na kraju prvog dijela radionice Željka Gudelj-Velaga iz Ministarstva poljoprivrede održala je izlaganje na temu „Uspostava lokalnih sustava proizvodnje hrane i kratkih lanaca opskrbe“.

U drugom dijelu radionice predavanje je održala profesorica Hrane i lokalnog razvoja na Coventry Sveučilištu u Engleskoj Moya Kneafsey, koja je govorila o društveno-ekonomskim učincima kratkih opskrbnih lanaca. Na kraju radionice polaznici edukacije su imali priliku izraditi SWOT analizu na temu mogućnosti uspostave kratkih opskrbnih lanaca u svojoj regiji, pri čemu su identificirane prednosti, slabosti, prilike i prijetnje poslužile kao osnova za izradu Akcijskog plana u kojem su sudionici iznijeli svoje viđenje i prijedloge za uspostavu kratkih opskrbnih lanaca.

Dušanka Gajdić, univ.spec.oec

Fotografije uz članak: