04.12.2017

Sudjelovanje na prvom hrvatskom Kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane

Održan prvi hrvatski Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane s međunarodnim sudjelovanjem „Nova postignuća i budući izazovi“

 

Stručna suradnica I., Ivana Hrg Matušin, struč.spec.oec.agr. sudjelovala je u razdoblju od 21. do 24. studenoga 2017. godine u Opatiji na prvom hrvatskom Kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Nova postignuća i budući izazovi“.

Na četverodnevnom kongresu, gotovo 20 predavača iz zemlje i iz svijeta, među kojima su bili predstavnici Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane i Europskog parlamenta, Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europskog ureda Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), EUROLAB-a (Lisabon, Portugal), Ministarstva zdravstva te Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Međunarodnog odbora za praćenje proizvodnosti domaćih životinja i mnogi drugi, održali su zanimljiva izlaganja o tome kako povećati kvalitetu hrane te održati njezinu zdravstvenu ispravnost.

Osim toga, više od 250 sudionika različitih profila poput liječnika, nutricionista, laboratorijskih analitičara, kemičara, agronoma, veterinara, biokemičara i farmaceuta te akreditacijska i certifikacijska tijela, nadležna regulatorna i nadzorna tijela, kao i proizvođači i distributeri prehrambenih proizvoda, sanitarni inženjeri, udruge potrošača te drugi stručnjaci koji se bave navedenim temama na Kongresu su razmijenili svoja znanja i iskustva o aktualnim temama sigurnosti i kvalitete hrane, utvrđivanju izvornosti, zemljopisnog porijekla, patvorenosti hrane te utjecaju hrane na zdravlje potrošača.

Bivši student Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima Željko Hrg Matušin, struč.spec.oec.agr. (član Alumni VGUK)  također je imao svoje izlaganje u obliku postera pod nazivom „The quality of honey according to the project of voluntary labeling of honey with the label „Med iz lijepe naše“ (“Honey from our beautiful homeland)“, odnosno „Kvaliteta meda  prema projektu dobrovoljnog označavanja meda znakom „Med iz lijepe naše““.

Svečanom otvorenju Kongresa prisustvovali su brojni stručnjaci i visoki uzvanici poput posebnog izaslanika Predsjednice RH prof. dr. sc. Krešimira Rotima, dr. med., izaslanika predsjednika Vlade RH dipl. ing. agr. Tugomira Majdaka, pomoćnice ministra zdravstva RH prim. Vere Katalinić-Janković, dr. med., te predsjednika Kongresa i ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimira Šostara.

Kongres je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a organizirali su ga Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatsko mjeriteljsko društvo, Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, Agronomski fakultet te Prehrambeno – biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Izvještaj i fotografije: Ivana Hrg Matušin, struč.spec.oec.agr.

Fotografije uz članak: