04.12.2017

Terenska nastava u okviru projekta ECOTOP2 - Međimurje

Izvještaj sa terenske nastave – Međimurje

 

 

U okviru projekta ECOTOP2* provodi se edukacijski program: Spoznaje o eko turizmu za poduzetnike u okviru kojeg je organizirana terenska nastava na kojoj su sudjelovali i studenti prve godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment u poljoprivredi te studenti treće godine stručnog studija Poljoprivreda, smjer Menadžment u poljoprivredi. Terenska nastava održana je u subotu, 25. studenog 2017. godine, a destinacija je bila Međimurska županija.

Prva polazna točka bio je grad Čakovec, razgledavanje užeg centra grada, crkve i ostalih znamenitosti uz stručnog vodiča, koji se usmjerio na ideju o brendiranju Međimurja kao turističke destinacije

Nakon razgledavanja samog Grada, uslijedila je panoramska vožnja do Štrigove. Na putu do vinarije Kunčić, mogli smo primijetiti kako su sva gospodarstva koja se nalaze na vinskoj cesti obilježena sljedećim promotivnim znakovima:

http://strigova.info/wp-content/uploads/2012/11/ico3g.png– Vinska kuća

http://strigova.info/wp-content/uploads/2012/11/ico2g.png– Prodaja i kušanje vina

http://strigova.info/wp-content/uploads/2012/11/ico1g.png– Prodaja vina

http://strigova.info/wp-content/uploads/2012/11/icokrevet.png– Smještaj

 

Na taj način turisti znaju što mogu očekivati na pojedinom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Stigli smo u mjesto Banfi, gdje obitelj Kunčić, na samoj granici sa Slovenijom ima prekrasno gospodarstvo i vinariju. Nakon razgleda gospodarstva, vinarije i podruma, domaćini – gospodin i gospođa Kunčić, polaznike terenske nastave upoznali su s tehnologijom proizvodnje,  vrstama vina koje proizvode te načinom plasiranja vina s naglaskom na ruralno-turistička gospodarstva. Nakon ugodnog razgovora s domaćinima uz degustaciju probranih najboljih vina iz vinarije Kunčić uslijedila je kratka vožnja do mjesta Jurovčak, do obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Perhoč. OPG Perhoč se bavi uzgojem jelena, muflona i divljih svinja na 10 hektara ograđenog zemljišta na kojem se nalazi potočić i ribnjak, pa predstavlja odličan primjer za razvoj eko turizma. Ove godine izgrađen je restoran u obliku drvene kuće kako bi se zaokružio ciklus od uzgoja životinja do prodaje finalnog proizvoda s obzirom da gospodarstvo posjeduje vlastiti prerađivački pogon za proizvodnju kobasica, suhog i svježeg mesa od divljači.

Nakon razgleda gospodarstva i razgovora s domaćinom, uslijedio je ručak spravljen od specijaliteta divljači.

 

* ECOTOP2 je projekt koji kroz razvoj programa edukacije i ciljanih istraživanja želi poboljšati konkurentnost i razinu usluga subjekata koji se bave nekim od oblika ruralnog turizma i ekoturizma na području Koprivničko-križevačke, Zalske i Somogy županije.
Kao nastavak uspješnog projekta ECOTOP, ECOTOP2 je projekt prekogranične suradnje Interreg V-A Hrvatska – Mađarska: Life long learning programmes for increased growth capacity in ecotourism, koji sufinancira Europska unija kroz prekogranični program Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. 

Trajanje projekta je 16 mjeseci, a odobrena sredstva su u visini 201.932,50 eura.

Fotografije uz članak: