26.02.2018

IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE IZ PREDMETA VOĆARSTVODana 24.02.2018. redovni i izvanredni studenti III semestra prema izvedbenom studijskom programu na modulu Voćarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na terenskoj nastavi i vježbama izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima.

1. POLJOPRIVREDNA ZADRUGA ČAKOVEC
U PZ Čakovec primila nas je voditeljica ULO hladnjače Dragica Magdalenić, nekadašnja studentica Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima. Ona je upoznala studente s održivim i ekološkim načinom proizvodnje jabuka, načinom ugovaranja proizvodnje, kooperantskim odnosima, mogućnostima kreditiranja proizvođača inputima (gnojivo, zaštitna sredstva), stručnom pomoći tijekom proizvodnje, načinom berbe, preuzimanja i skladištenjem jabuka u ULO hladnjači. Studenti su vidjeli i proces sortiranja, pakiranja i upoznati su s plasmanom jabuka prepoznatljive robne marke „Regina“, kao i kanalima kojima dolazi na tržište. Također su upoznati i s problemima u proizvodnji (uzastopni mraz već dvije godine) i problemom plasmana na neka tržišta poput Rusije.

2. OPG PETKOVIĆ, DRAGOSLAVEC BREG
Nakon PZ Čakovec studenti su posjetili OPG Petković, gdje ih je vlasnik Zvonimir Petković, također nekadašnji student Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, upoznao s vlastitom proizvodnjom grožđa i vina, sa svim tehnološkim postupcima, od ampelotehnike i agrotehnike vinograda, primarne prerade, načinima čuvanja i dozrijevanja vina, procesima stabilizacije, pa sve do stavljanja vina u promet. U predivnom ambijentu svoje vinarije studenti su imali ručak, a vlasnik vinarije im je prezentirao sva svoja vina, koja su studenti imali prilike probati uz stručno vođenu degustaciju.

Izvješće pripremio: Dragutin Kamenjak, dipl.ing., v.pred.
Fotografije uz članak: