ODRŽIVI I EKOLOŠKI PRISTUP U OVČARSTVU I KOZARSTVU (154322)
Nositelj kolegija
Opis kolegija
Cilj predmeta je sposobiti studente za samostalno organiziranje ovčarske i kozarske proizvodnje uz zadovoljavanje načela u održivoj i ekološkoj proizvodnji.
Vrsta kolegija
- Stručni diplomski studij Poljoprivreda / Održiva i ekološka poljoprivreda (Izborni kolegij, 3. semestar, 2. godina)
ECTS: 6.00
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja |
---|
Razlikovati pasmine ovaca i koza, najvažnija svojstva i upotrebu u održivoj i ekološkoj proizvodnji. |
Objasniti mjere dobrobiti u ekološkom uzgoju i iskorištavanju ovaca i koza. |
Dati primjer odgovarajućeg načina provođenja selekcije i reprodukcije. |
Izdvojiti uzgojno tehnološke postupke koji su preduvjet pokretanja održivoga/ekološkoga ovčarstva i kozarstva na gospodarstvima. |
Razlikovati metode uzgoja u proizvodnji mesa, mlijeka i/ili vune. |
Planirati preventivnu i kurativnu zdravstvenu zaštitu. |
Rangirati po kakvoći proizvode |
Predložiti odgovarajući način uzgoja ovaca/koza. |
Izraditi plan hranidbe ovaca/koza po kategorijama. |
Kreirati smjernice za učinkovitu održivu i/ili ekološku ovčarsku/kozarsku proizvodnju na primjeru iz prakse. |
Sudjelovati u radu tima i moći prezentirati postignute rezultate. |