VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE RAZVIJA NOVE STUDIJSKE PROGRAME

 

U četvrtak 11. veljače 2021. je na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima održana radionica s vanjskim stručnjacima i predstavnicima gospodarstva vezano uz razvoj novih studijskih programa iz područja lanaca opskrbe hranom.

Učilište je trenutno u procesu razvoja novih studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini, koji bi trebali odgovoriti na izazovne uvjete na tržištu rada i one njegove sektore koji su izravno uključeni u stvaranje i provedbu gospodarskih aktivnosti u lancima opskrbe hranom.

Razvoj novih studijskih programa provodi se u okviru projekta EDUAGRI, koji se provodi zajedno s Mađarskim sveučilištem za poljoprivredne i biološke znanosti, kampusom u Kapošvaru u okviru programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska program 2014.-2020.

Nakon uvodnog obraćanja dr.sc Silvija Jerčinovića, stručnog koordinatora projekta, prisutnima se putem platforme Microsoft Teams obratio stručni voditelj projekta na mađarskom sveučilištu, dr.sc. Arnold Csonka. Dekanica Visokoga gospodarskog učilišta, dr.sc. Marijana Ivanek-Martinčić predstavila je koncept novog studijskog programa, nakon čega su sudionici radionice – predstavnici tvrtki u poljoprivredno-prehrambenom sektoru raspravljali o njihovim stvarnim potrebama za kompetencijama, znanjima i vještinama njihovih budućih zaposlenika, a koje bi Visoko gospodarsko učilište u Križevcima moglo omogućiti kroz provedbu novih studijskih programa.

Svrha razvoja novih studijskih programa je omogućiti obrazovanje studenata i razvoj svih potrebnih kompetencija, odnosno profila zanimanja potrebnih za učinkovito funkcioniranje i upravljanje lancima opskrbe hranom "od polja do stola", bez obzira na dionike na strani ponude koji sudjeluju u lancu opskrbe hranom.

Uz to, cilj izrade studijskih programa je razviti potrebne opće i specifične kompetencije studenata za upravljanje i nadzor poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, prerade i distribucijskih lanaca.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Podravke i to direktor sektora poljoprivrede Dalibor Kezele, Ranko Tušek iz sektora nabave, Goran Kovačić iz sektora poljoprivrede, i Krešimir Votuc iz sektora logistike. Tvrtku Metro predstavio je koordinator nabave i logistike za voće i povrće Hrvoje Gregurić, a od strane Zajednice udruga hrvatskih povrćara/Poljoprivredna zadruga Plodovi Moslavine na radionici je sudjelovao predsjednik zajednice Vjekoslav Budanec. Iz Udruge osoba s invaliditetom Križevci na radionici je sudjelovao Petar Gatarić, a Križevačku čokolateriju Hedona predstavila je direktorica Alemka Lončar. Svoj doprinos u održavanju radionice dali su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, viši stručni savjetnik i poslovni tajnik Udruženja poljoprivrede Dražen Miloloža i viša stručna suradnica i tajnica udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije Valentina Šimić. Tvrtku Sana delikatese predstavila je vlasnica i direktorica Silvija Repić, a tvrtku Granolino d.d. / mlin Farina izvršni direktor Jurica Mlinarić. Vrijedan doprinos radu radionice dala je i predstavnica HAPIH-a, savjetnica ravnatelja za strateško planiranje, razvojne projekte i EU fondove Lidija Maurović Košćak.


 

dr.sc. Valentina Papić Bogadi, voditeljica projekta EduAgri

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.