STUDENT IVICA TEŽAK, bacc. ing. agr. STRUČNU PRAKSU NA DIPLOMSKOM STUDIJU ODRADIO U SLOVENIJI!

 

Student VGUK-a odradio je završnu stručnu praksu u inozemstvu. Bilo je to preko programa Erasmus+. U ovoj priči radi se o Ivici Težaku, studentu specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment u poljoprivredi na VGUK.

Susreli smo ga pri obrani stručne prakse, obvezi nakon odrađene prakse, i razgovarali s njim o njegovim iskustvima na praksi, ali i o još mnogo toga.

Ivica je završio preddiplomski stručni studij Poljoprivreda na VGUK, usmjerenje Bilinogojstvo. Pri upitu zašto se uopće odlučio za ovaj preddiplomski stručni studij, Ivica je odgovorio: „Dolazim iz Cargovca, mjesta poznatog po uzgoju varaždinskog zelja, općina Vidovec, Varaždinska županija. Moja obitelj i ja se prvenstveno bavimo proizvodnjom cvijeća i povrća pa je odluka o odabiru vrste studija bila jednostavna i nastavak na srednju poljoprivrednu školu „Arboretum Opeka“ Marčan u Vinici gdje sam završio smjer vrtlarski tehničar. Mislio sam upisati studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, ali kao srednjoškolac imao sam priliku posjetiti VGUK koji mi se jako svidio zbog praktičnog dijela nastave (nisam osoba od znanosti već mi je želja nešto proizvest vlastitim radom)“.

Dakle, doma se bavite poljoprivrednom proizvodnjom?

Da, bavimo se proizvodnjom sezonskog cvijeća, povrća i žitarica u sklopu  obrta PG Mladen Težak. Na preddiplomskom studiju sam bio redoviti student, a sada studiram u statusu izvanrednog studenta i zaposlen sam na našem poljoprivrednom gospodarstvu. Otac mi je šef – nastavlja priču Ivica uz osmijeh.

Onda nam ispričajte o tijeku vašeg studiranja u Križevcima.

Kao što sam rekao na početku, i nisam se prevario, u Križevcima tijekom cijelog studija ima puno prakse na kojoj se susrećemo s gotovo svime o čemu slušamo na predavanjima. No to je jedna priča. Druga je priča tzv. završna praksa koja je nakon gotovo tri godine studiranja odlična priprema za mogući budući posao ili za nastavak studija. Praksu je potrebno odraditi u satnici od 420 sati. Kako sam doma i na Učilištu uvidio čime se stvarno želim (nastaviti) baviti, već na preddiplomskom studiju odlučio sam iskoristiti izvrsnu mogućnost koju nudi Učilište, a to je odraditi praksu u inozemstvu u okviru programa Erasmus mobilnosti. Odlučio sam da to bude negdje blizu nas, gdje su prirodni uvjeti za poljoprivredu slični našima. Tako sam odabrao Poljoprivredni fakultet u Mariboru. Iz prakse na ovom „prvom Erasmusu“ nosim kući samo lijepe uspomene iako mi se želje u smislu upoznavanja s proizvodnjom i tehnologijom u proizvodnji cvijeća baš u potpunosti i nisu ispunile.

Nakon završetka preddiplomskog studija ste se zaposlili, kako ste već naveli, na svom (očevom) gospodarstvu. Što i kako dalje?

Da, završetak studija bio je u predviđenom roku, a nakon studija sam se zaposlio na gospodarstvu te uz rad kod kuće i dvije godine pauziranja od školovanja odlučio sam se na nastavak studiranja jer sam smatrao da sam sazrio i iz drugačije perspektive gledam na obrazovanje i posao nego kad sam bio mlađi – priča Ivica.

Nisam dugo razmišljao što upisati. Nakon što sam na preddiplomskom studiju stekao znanja i vještine u  području biljne proizvodnje, odlučio sam sve nadograditi menadžerskim vještinama, budući da je za uspjeh poduzeća, osim dobrog poznavanja tehnologije proizvodnje, važno i dobro poslovno upravljanje i snalaženje na  konkurentnom tržištu. Tako sam upisao Menadžment u poljoprivredi na našem Učilištu. Nije da nisam razmišljao i o drugom mjestu studiranja, ali sam uvidio da ovdje mogu dobiti sve što mi treba. Završio sam prvu godinu i na kraju sam druge godine gdje ponovno slijedi završna stručna praksa. Ponovno sam izabrao Sloveniju, ali ovoga puta privatnu tvrtku koja se bavi uzgojem cvijeća. Praksu sam odrađivao u tvrtki PICOUNT d.o.o. koja se bavi uzgojem presadnica cvijeća i uvoznik je cvijeća od tvrtke Syngenta. Tvrtka se nalazi u naselju Mošnje (općina Radovljica, pokrajina Gorenjska). Pri razmišljanju o mjestu prakse, odmah mi je ova tvrtka ušla u uži izbor, a i odabir mi je bio olakšan činjenicom da će mi mentor biti bivši student našeg Učilišta, Danijel Golenja, kojega sam do tada donekle poznavao jer se gospodarstvo njegovih roditelja također bavi cvjećarstvom. Danas radi u ovoj tvrtki gdje je glavni tehnolog u proizvodnji presadnica.

Kako su izgledali dani na praksi? Opišite posao, što ste radili? Što bi posebno pohvalili ili pokudili?

U vrijeme kada sam bio na praksi bila je najveća gužva, odnosno sezona. Na posao sam dolazio, ovisno o poslu, prema potrebi. Posao je redovito počinjao u 8 ujutro, a završavao u 16 h, no bilo je dana kada se moralo započeti znatno ranije, a i onih kada smo trebali ostajati znatno duže na poslu, sve ovisno o tome što se radilo i kolika je bila narudžba cvijeća za sljedeći dan.

Posebno bih pohvalio organizaciju rada koja je bila na vrhunskom nivou. Već se u petak znalo tko što i od kada radi cijeli sljedeći tjedan. Osim navedenoga, sviđa mi se što sam se u tom okruženju osjećao kao  ravnopravni član zajednice, ja sam upijao njihovo znanje vođeno iskustvom, a mogao sam pokazati i svoje znanje.

Korona virus. Veliki broj studenata iz Učilišta nije mogao ići na praksu u odabrane destinacije. Kako je s tim bilo u vrijeme odrade vaše prakse?

Što se tiče korone, nije bilo nikakvih problema doći u Sloveniju i na ovo mjesto odrađivanja prakse. Problem je bio vidljiv u doba kada ste slobodni od posla, a ne možete razgledati sve potencijale ovog predivnog kraja jer je sve bilo zatvoreno.

Znači, imali ste slobodnog vremena. Malo opišite kako je ono izgledalo.

Slobodnog vremena sam imao ovisno o „špicama“ posla. Bilo ga je, ali ipak ne puno jer sam svaki drugi vikend išao na dostavu cvijeća u Hrvatsku gdje sam onda i proveo vikend. Kada je bila manja gužva tijekom tjedna ili vikendom, planinarili smo, biciklirali, odlazili u ribolov, družili se, obilazili Bled …

Koliko se ova praksa uklapala u vaše usmjerenje, Menadžment u poljoprivredi?

Praksa je bila vezana s mojim željama i s programom studija. Vidio sam kako se dobro upravlja ljudskim potencijalima, organizira, planira, računa, a, naravno, većinu vremena bio sam tehnolog u proizvodnji.

Koliko ste vremena proveli na praksi?

Na praktičnoj nastavi proveo sam 2 mjeseca, od 1.2. do 1.4. 2021. Više je to sati nego li je određeno studijskim programom (220), ali nije mi žao jer sam stekao poslovne partnere za budućnost i jako dobre prijatelje te proširio vidike.

Sada mi još preostaje diplomirati i sve naučeno iskoristiti za proširenje vlastitog posla.

 

Razgovor vodila: dr. sc. Marcela Andreata-Koren

 

Foto

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.