Gradska knjžnica Franjo Marković Križevci poziva Vas na predavanje


KOLIKO POZNAJEMO FRANCUSKU I NJEZIN DOPRINOS SVJETSKOJ BAŠTINI


Govori: mr. sc. Renata Husinec
Utorak 26. ožujka 2019. u 18 sati
Multimedijska dvorana Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci

 
Francuska, jedna od najvećih europskih država obiluje brojnim zanimljivostima koje ponekad začuđuju i najveće znalce ove šarmantne zemlje. Na sam spomen Francuske pred očima su nam slike znamenitih romaničkih i gotičkih katedrala, slavnih književnika i kompozitora, slikara i znanstvenika, slavnih liječnika i graditelja, velikih vladara i vojskovođa.


Zemlja vrhunske gastronomije, veličanstvenih sireva i vina, baguettea i croissanta, sjajne kinematografije, visoke svjetske mode i parfema, automobila i raketa, slavnih šansonjera, starih gradova i sačuvanog ruralnog prostora, zemlja je gdje se na svakom koraku prepoznaje dobri stari galski duh. Jedna je od najoriginalnijih i najljepših država svijeta, turistički najposjećenija, s više od 40.000 dvoraca, slavnih sveučilišta poput Sorbonne, gdje su studirali i radili brojni Hrvati, frankofili i parizofili.


 Pariz, ''grad ljubavi i svjetlosti'', grad je brojnih kazališta, kabarea i kavana, s Louvrom, najposjećenijim muzejem u svijetu i najljepšom avenijom Champs-Élysées. Pariz je za  našega flanera Matoša najkulturniji, najduhovitiji  i najnonšalantniji grad. Francuska je svijetu dala golem doprinos u kulturi, a njezin je kulturni utjecaj bio toliki da je francuski jezik u prošlosti bio lingua franca Europe, ono što je danas engleski.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.