LJEKOVITO I AROMATIČNO BILJE (135050)

Nositelj kolegija

Opis kolegija

Kroz predmet "Ljekovito i aromatično bilje" studenti se upoznaju s općim i specifičnim značajkama ljekovitog i aromatičnog bilja. Obuhvaćene su određene porodice ljekovitih i aromatičnih vrsta koje se uzgajaju u Hrvatskoj, neke samonikle ljekovite vrste i određene porodice egzotičnih ljekovitih vrsta. Nastavne jedinice razrađene su od sistematike, poznavanja morfoloških i bioloških svojstva, tehnologije uzgoja do upotrebe. Tijekom vježbi u praktikumu Visokog gospodarskog učilišta studenti će izravnim kontaktom upoznati najvažnije ljekovite i aromatične vrste, a na terenskoj nastavi upoznat će se s organizacijom proizvodnje na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Polaganje ispita provodi se preko parcijalnih testova znanja ili završnog ispita.

Vrsta kolegija

ECTS: 4.00

Ocjenjivanje

Dovoljan (2): 55-65%
Dobar (3): 66-80%
Vrlo dobar (4): 81-90%
Izvrstan (5): 91-100%

Opće kompetencije

Studenti dobivaju teorijska i praktična znanja u prepoznavanju najvažnijih ljekovitih i aromatičnih vrsta, upotrebi njihovih proizvoda te mogućnosti uzgoja u Republici Hrvatskoj.

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Vježbe
  • Auditorne vježbe
    Studenti se upoznaju sa sistematikom, morfološkim i kemijskim svojstvima te sjemenom određenih vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja
  • Terenske vježbe
    Studenti imaju priliku vidjeti proizvvodnju i doradu ljekovitog i aromatičnog bilja na obiteljskom gospodarstvu
  • Vježbe u praktikumu
    Studenti se upoznaju sa sistematikom, morfološkim i kemijskim svojstvima te sjemenom određenih vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja
  • Seminari
    Prema specifičnim interesima studenata

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja
Objasniti značaj i upotrebu ljekovitog bilja
Opisati glavne komercijalne vrste ljekovitog i aromatičnog bilja (LJAMB)
Opisati tehnologiju uzgoja pojedinih vrsta LJAMB_a
Procijeniti mogućnost uzgoja glavnih komercijalnih vrsta LJAMB-a s obzirom na agroklimatske prilike
Predložiti primjenu vrsta LJAMB-a ovisno o aktivnim tvarima
Procijeniti kakvoću i navesti metode primjene vrsta LJAMB u ishrani ljudi

Način rada

Obaveze nastavnika

Planiranje, organiziranje i održavanje predavanja, vježbi, seminarskih radova i terenske nastave

Obaveze studenta

Redovito pohađanje cjelokupne nastave, ispunjavanje individualnih ili grupnih zadataka tijekom nastave, izrada seminara, polaganje ispita

Izvedbeni plan nastave

Oblici nastave Mjesto izvođenja nastave
P V S
1 Uvod. Značaj sakupljanja i proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja Predavaona
2 Aktivni sastojci ljekovitog i aromatičnog bilja Praktikum
3 Činioci koji utječu na sadržaj i kvalitetu aktivnih sastojaka ljekovitog i aromatičnog bilja Praktikum
4 Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika određenih porodica kultiviranih ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta Predavaona
5 Tehnologija uzgoja, berba i skladištenje odabranih porodica ljekovitih i aromatičnih vrsta Predavaona
6 Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika te upotreba najvažnijih samoniklih ljekovitih biljnih vrsta Predavaona
7 Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika te upotreba egzotičnih ljekovitih biljnih vrsta Predavaona
8 Dorada i čuvanje, postupak destilacije i osnovne karakteristike važnijih eteričnih ulja Praktikum
9 Poznavanje karakteristika sjemena ljekovitog i aromatičnog bilja Praktikum
10 Seminarski radovi: odabir ljekovite ili aromatične biljne vrste prema vlastitom izboru studenta Predavaona
0 0 0

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje nastave 5%
Kolokvij 55%
aktivnost na nastavi 25%
Seminarski rad 15%

Tjedni plan nastave

  1. Uvod. Značaj sakupljanja i proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja. Aktivni sastojci ljekovitog i aromatičnog bilja
  2. Činioci koji utječu na sadržaj i kvalitetu aktivnih sastojaka ljekovitog i aromatičnog bilja. Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika određenih porodica kultiviranih ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta.
  3. Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika određenih porodica kultiviranih ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta.
  4. Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika određenih porodica kultiviranih ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta.
  5. Tehnologija uzgoja, berba i skladištenje odabranih porodica ljekovitih i aromatičnih vrsta
  6. Tehnologija uzgoja, berba i skladištenje odabranih porodica ljekovitih i aromatičnih vrsta
  7. Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika te upotreba najvažnijih samoniklih ljekovitih biljnih vrsta
  8. Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika te upotreba najvažnijih samoniklih ljekovitih biljnih vrsta
  9. Poznavanje morfoloških i bioloških karakteristika te upotreba egzotičnih ljekovitih biljnih vrsta
  10. Dorada i čuvanje, postupak destilacije i osnovne karakteristike važnijih eteričnih ulja
  11. Dorada i čuvanje, postupak destilacije i osnovne karakteristike važnijih eteričnih ulja
  12. Poznavanje karakteristika sjemena ljekovitog i aromatičnog bilja
  13. Seminarski radovi: odabir ljekovite ili aromatične biljne vrste prema vlastitom izboru studenta
  14. Terenska nastava: obilazak područja za proizvodnju i preradu ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta te izvještaj s terenske nastave
  15. Terenska nastava: obilazak područja za proizvodnju i preradu ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta te izvještaj s terenske nastave

Obvezna literatura

  1. 1. Šilješ I, Grozdanić Đ., Grgesina I. (1992): Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Školska knjiga, Zagreb. 2. Stepanović, B., Radanović, D., Turšić, I., Nemčević, N., Ivanec, J. (2009). Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Jan-Spider, Pitomača 3. Willfort, R. (2002). Ljekovito bilje i njegova upotreba. Erudit d.o.o., Zagreb 4. Erhatić R. (2017). Egzotične ljekovite biljne vrste, interna skripta

Preporučena literatura

  1. Ašič, S. (1999): Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja. Dušević & Kršovnik. Rijeka 2. Domac, R. (2002): Flora Hrvatske. Školska knjiga Zagreb 3. Grlić, Lj. (1990): Enciklopedija samoniklog jestivog bilja. August Cesarec Zagreb 4. Knežević, M. (2006): Atlas korovne, ruderalne i travnjačke flore. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Poljoprivredni fakultet u Osijeku 5. Kremer B.P. (2007): Ljekovito bilje. Vodič kroz prirodu. Naklada Begen. Sarajevo 6. Toplak Galle, K. (2005): Domaće ljekovito bilje. Mozaik knjiga Zagreb

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.