Agrokemijski laboratorij

Povijest Agrokemijskog laboratorija počinje davne 1902. godine kada je osnovan u sklopu Agrikulturno kemijskog zavoda. Počeci rada laboratorija vezani su uz potrebe nastave i stručnog rada. U tadašnjem laboratoriju, prvi puta u Hrvatskoj, provodi se eksperimentalna nastava iz kemije. Uz nastavu, u laboratoriju su analizirani poljoprivredni proizvodi, najviše vino, mlijeko, ali i tlo, vode i gnojiva. Unatoč poteškoćama tijekom duge povijesti laboratorij Učilišta je  kroz različite organizacijske oblike zadržao kontinuitet rada od svog osnutka do danas.

Agrokemijski laboratorij Visokoga gospodarskog učilišta, u sklopu kojeg djeluje Pedološki i Vinarski laboratorij, provodi analize iz područja agronomije i zaštite okoliša za potrebe stručnog rada, znanstvenih istraživanja, nastave i stručne suradnje s gospodarstvom. Laboratorij Učilišta raspolaže s prostorom od  95,45 m2  ukupne površine u kojem se obavljaju analize  i 62,68 m2 prostora za izvođenje vježbi studenata preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda i specijalističkog diplomskog stručnog studija Održiva i ekološka poljoprivreda.

Laboratorij raspolaže suvremenom opremom. Opremljenost Agrokemijskog laboratorija, uz osposobljeno osoblje, predstavlja veliki potencijal za kvalitetnu provedbu znanstvenih i stručnih projekata, stručnog rada te podršku za kvalitetno izvođenje vježbi studenata. U laboratoriju se sustavno unapređuju analitičke metode i kvaliteta rada te se uvode nove metode.

Laboratorij je ranije bio uključen u među laboratorijsku usporedbu Sekcije za ishranu bilja Hrvatskog tloznanstvenog društva iz područja analiza tla i biljnog materijala. Sudjelovao je u programu laboratorijske usporedbe iz područja analiza tla (Soil Proficiency Test) s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Zavodom za melioracije. Za provjeru kvalitete rezultata laboratorij je uključen i u program iz područja analiza tla i sedimenata – ISE (International Soil-analytical Exchange) koji je dio programa vrednovanja analitičkih laboratorija Sveučilišta u Wageningenu, Nizozemska - Wageningen Evaluating Programs for Analytical Laboratories (WEPAL).

Agrokemijski laboratorij Visokog gospodarskog učilišta član je CROLAB-a.

Laboratorij ima riješeno zbrinjavanje otpada.

Osim nastavne, znanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti, Agrokemijski laboratorij Učilišta obavlja  usluge analiza tla, biljnog materijala i vina za korisnike izvan institucije.

Upute za uzimanje uzoraka tla i cijene laboratorijskih usluga dostupne su na ovoj stranici.

Prilikom dostave uzorka tla za analizu potrebno je ispuniti sve podatke o uzorku - Obrazac u privitku „Zahtjev za korisnika“ i "Podaci o uzorku tla"

Kontakt:

Agrokemijski i vinarski laboratorij: 048-279-199

Voditelj laboratorija: dr. sc. Ivka Kvaternjak, tel. 048-617-963

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.