KRATKI VODIČ KROZ PRAVA I OBVEZE STUDENATA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

 

I. Redovni studenti osigurani kao članovi obitelji

Redovni studenti status u obveznom zdravstvenom osiguranju, u pravilu, stječu kao članovi obitelji preko roditelja i taj status, ako su stariji od 18 godina života, zadržavaju sve dok se nalaze na redovnom srednjem, odnosno visokom obrazovanju, odnosno do kraja redovnog obrazovanja, a najduže do navršene26. godine života.

Što se smatra redovnim obrazovanjem?

Smatra se obrazovanje do završetka stnčnog studija, preddiplomskog, odnosno diplomskoga sveučilišnog studija, prema propisima o redovnom školovanju u Republici Hwatskoj.

Kada završava redovno školovanje?

Prema Zakonu o visokim učilištima završetak dodiplomskog studija nastupa izradom diplomskog rada i/ili polaganjem diplomskog ispita.

Koliko dugo se zadržavaju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja nakon završetka studija?

Prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja kao članovi obitelji osiguranika koja su stečena po osnovi redovnog studiranja traju još 30 dana:

 za redovne studente je to datum diplomiranja + 30 dana.

Što znači rok od 90 dana za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje?

Nakon proteka 30 dana po završetku studija prestaju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, ali je dana mogućnost da se u roku od 90 dana od dana isteka školske godine u kojoj su studenti završili redovno školovanje (30. rujna+90 dana) prljave HZZO-u i ostvare status u obveznom zdravstvenom osiguranju bez obveze plaćanja doprinosa.

Studenti koji nastavljaju školovanje u inozemstvu

Studenti, koji se prema vlastitom izboru školuju u inozemstvu ne mogu više steći status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju kao članovi obitelji osiguranika jer se ne školuju prema propisima o redovnom školovanju Republike Hrvatske.

Stjecanje statusa za one koji nastavljaju školovanje u inozemstvu

Pod uvjetom da se prijave HZZO-u u roku od 30 dana od dana navršenih 18 godina života ostvaruju status u obveznom zdravstvenom osiguranju bez obveze plaćanja doprinosa.

II. Redovni studenti koji nisu osigurani kao članovi obitelji

1. Kako steći status:

prijavom na obvezno zdravstveno osiguranje nadležnoj službi HZZO-a sa potvrdom fakulteta da su upisani kao redovni studenti.

2. Od kojeg datuma i do kada stječu status?

od dana podnošenja prijave, a mogu ga koristiti najduže do isteka školske godine u kojoj su završili redovno školovanje, dakle 30. rujna tekuće godine za studente.

Gubitak statusa redovnog učenika, odnosno studenta

Studenti koji su izgubili status redovitog studenta, a pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi, imaju mogućnost ostvariti status osiguranika u obveznom zdravstvenom osiguranju na teret sredstava državnog proračuna pod uvjetom da se HZZO- u prijave u roku od 30 dana od dana gubitka statusa redovitog studenta.

Propuštanje navedenoga roka podrazumijeva i obvezu plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Ostvarivanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju za studenti koji nisu redovno završili školovanje

Svi koji nisu redovno završili školovanje, odnosno nisu diplomirani tijekom školske godine u kojoj su imali status redovnog studenta dana je mogućnost da se HZZO-u prijave u roku od 30 dana od dana položenog završnog ispita.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.