Na radionici „Kotačić promjene – uspostavi svoju lokalnu grupu“ koji je u sklopu projekta „System:Reset ICEY GND“ organizirala Zelena akcija 13.-14. lipnja 2020., student Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Martin Topljak (II. godina preddiplomskog Stručnog studija Poljoprivreda – smjer: Menadžment u poljoprivredi) i križevčanka Ivana Šatrak predstavili su projekt u okviru kojeg će se istražiti potencijali za stvaranje kvalitetne ruralno-turističke infrastrukture grada Križevaca i okolice te u priču ruralnog turizma implementirati ekološki način proizvodnje hrane.

Nakon što je projektna ideja prošla kroz fazu evaluacije, projekt je odobren te su za njegovu provedbu osigurana financijska sredstva.

Projektne aktivnosti obuhvaćaju mapiranje važnih turističkih atrakcija grada Križevaca i  općina s ciljem turističke promocije. Osim toga, u školskim i visokoškolskim ustanovama provest će se projektne aktivnosti kroz osmišljene edukacije i radionice kako bi potaknuli mlade na razmišljanje o neiskorištenim vrijednostima ruralnog prostora. Također, mladi će se upoznati s ekološkom proizvodnjom hrane koju je važno promovirati zbog njene održivosti.

Dugoročni cilj projekta moguće je prepoznati već u njegovom nazivu, a to je pokretanje eko ruralnog turizma Križevaca i okolice. Pod tim se podrazumijevaju razni pozitivni učinci poput samozapošljavanja lokalnog stanovništva, stvaranja novih sadržaja kojima se povećava kvaliteta života stanovnika, predstavljanja ruralnog prostora i njegovih tradicionalnih vrijednosti, stvaranja održive infrastrukture implementacijom ekološkog načina proizvodnje hrane i slično.

Mentorica projekta je Erica Svetec, mag. ing. amb.,  zaposlenica „Zelene energetske zadruge“ s dugogodišnjim iskustvom u mentoriranju i vođenju grupa mladih, a projekt podržavaju dr. sc. Sandra Kantar i dr. sc. Kristina Svržnjak  koje se već dugi niz godina bave istraživanjem ruralnog turizma i ruralnog prostora.

Više o aktivnostima na projektu možete saznati na Facebook stranici projekta „EkoRurTour“: https://www.facebook.com/ertprigorje/

Izvješće pripremio:

Martin Topljak, student II. godine smjera Menadžment u poljoprivredi,VGUK

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.