U četvrtak, 19. studenoga 2020., proslavili smo 160 godina poljoprivrednog školstva u Križevcima. Prije 160 godina započelo je s radom Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište i time postalo prvo poljoprivredno učilište u južnoj Europi te među prvima u Europi.

Dan Učilišta i velika godišnjica obilježeni su lijepo i svečano, zasigurno ne onako kako ovako velika obljetnica zaslužuje, ali morali smo se prilagoditi situaciji. Održana je tradicionalna svečana sjednica Stručnog vijeća na kojoj je napravljen presjek rada u protekloj godini i podijeljene su Dekanove nagrade. Veća svečanost planira se za vrijeme kada će prilike to dopustiti.

Uvodno je dekanica, dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić podsjetila na bogatu povijest poljoprivrednog školstva u Križevcima i razvoj poljoprivredne znanosti i obrazovanja od 1860. do današnjih dana.

Najljepša čestitka stigla je od Alumni VGUK-a. Martina Zrno, struč. spec. oec. agr., završena studentica Učilišta predala je dekanici milenijsku fotografiju snimljenu dronom na proslavi rođendana Učilišta koju su još u listopadu organizirali Alumni. Zatim je uslijedio osvrt na aktivnosti Učilišta tijekom proteklih godinu dana.

Brojne aktivnosti vezane uz studije, koje su zabilježene na stranici VGUK, predstavile su pročelnice odjela za preddiplomski stručni studij Poljoprivreda i specijalističke diplomske stručne studije, dr. sc. Marcela Andreata-Koren i dr. sc. Zvjezdana Augustinović. Podsjetile su na upise studenata, održavanje praktične i terenske nastave, Erasmus program razmjene studenata i nastavnika i druge brojne aktivnosti. 

Dr. sc. Siniša Srečec, koordinator za znanost, govorio je o znanstvenom i stručnom radu u proteklom razdoblju, a dr. sc. Valentina Papić Bogadi, koordinatorica za međunarodnu suradnju, upoznala je prisutne s međunarodnim projektima koje provodi Učilište.

Na kraju je dekanica izvijestila  o investicijama u protekloj godini. Čestitkom Učilištu započela je sjednica, čestitkom studentima je završila. Dekanica je uručila nagrade najboljim redovitim i izvanrednim studentima preddiplomskog Stručnog studija Poljoprivreda u prethodnoj akademskoj godini.

Dekanovu nagradu dobili su:

NIKOLA MIKINAC za najboljeg redovitog studenta prve godine studija

MARTIN TOPLJAK za najboljeg redovitog studenta druge godine studija

PATRIK MAJETIĆ za najboljeg izvanrednog studenta druge godine studija.

 

Korištene fotografije: Iva Rojnica, mag. ing. agr.; radio Križevci

Prezentacija: Od 159. do 160. godišnjice

Izvješće priredila:

dr. sc. Marcela Andreata-Koren,

pročelnica odjela za preddiplomski stručni studij

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.