Terenska nastava u Požegi

Dana 21. listopada 2017. studenti drugog semestra Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda bili su na terenskoj nastavi u okolici Požege.

Posjetili su ekološko poljoprivredno gospodarstvo Rosipal koje se bavi proizvodnjom ratarskih poljoprivrednih kultura (pir, pšenica, raž..), jabuka i povrća (krumpir, mrkva, peršin, celer, pasternjak, luk..) sa ekološkim certifikatom. Proizvode izvoze ili prodaju ,,Bio" trgovinama. Vlasnik istiće kako nema problema s plasmanom. Gospodarstvo se bavi i ekološkim uzgojem crne slavonske svinje. Svinje su cijele godine smještene u vanjskom ograđenom prostoru površine 2 ha koji obuhvaća dio kultiviranog pašnjaka i prostor oko potoka, gdje svinje imaju mogućnost kaljužanja. Sagrađena im je nadstrešnica koja služi za prašenje i smještaj krmača s prasadi u prvim danima, a hranidba je bazirana na ostacima od proizvodnje povrća.

Studenti su posjetili Vinogradarstvo i vinarstvo Enjingi (40 ha) na kojem proizvode i ekološko vino te vinograde i podrum Veleučilišta u Požegi, integrirani uzgoj (7 ha). Objašnjeni su im svi ampelotehnički (sustavi uzgoja, rezidba, berba) i agrotehnički zahvati u vinogradima (sustavi gnojidbe, uzdržavanja tla, zaštite od štetočina), kao i strojevi i uređaji koji se koriste u vinogradu i podrumu.

U podrumima im je objašnjen cijeli tijek prerade bijelog i crvenog grožđa, prema pojedinim stilovima vina, čuvanja, dozrijevanja i stabilizacije, sve do same finalizacije vina i stavljanja u promet. Na kraju studenti su imali priliku kušati i sami se uvjeriti u kvalitetu vina na gospodarstvima.

Imali smo priliku vidjeti da se gospodarstvo Enjingi osim vinogradarstva i proizvodnje vina bavi agroturizmom i stočarstvom.
Ivan Enjigi na gospodarstvu drži goveda pasmine red angus u sustavu krava-tele. Goveda se osim za  finalni proizvod (meso) koriste i za proizvodnju gnoja koji mu je potreban za ekološku gnojidbu vinograda.

Dr. sc. Dražen Čuklić

Terenska nastava u Požegi Terenska nastava u Požegi Terenska nastava u Požegi Terenska nastava u Požegi Terenska nastava u Požegi Terenska nastava u Požegi Terenska nastava u Požegi

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.