U nedjelju, 13. prosinca umro je dugogodišnji djelatnik i nastavnik Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima, mr. sc. Nikola Novosel – Miško.

Nikola Novosel rođen je u Zagrebu 1941. Osnovnu školu završio je u Ludbregu 1956., a Srednju poljoprivrednu školu u Križevcima 1960. godine. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, stočarski smjer, 1966. te je na istom fakultetu stekao stupanj magistra znanosti iz Hranidbe domaćih životinja i tehnologije stočne hrane 1984. godine.

Odmah po završetku studija i do 1970. radio je u Poljoprivredno-zadružnom kombinatu u Ludbregu. Od 11. svibnja 1970. do 31. prosinca 1978. radio je u Poljoprivredno-istraživačkom centru u Križevcima. Od 1979. do 1982. bio je direktor OPZ – Sv. I. Žabno, a od 1982. do  mirovine 30. rujna 2007. radio je u Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Tijekom dugogodišnjeg rada na VGUK bavio se stručnim i znanstveno-istraživačkim radom te je izvodio nastavu. Bio je omiljeni predavač mnogim generacijama studenata, čvrsta spona između poljoprivrednih proizvođača i struke i mentor mladim zaposlenicima Učilišta. Nastavnu je aktivnost započeo nakon izbora u zvanje znanstveno-nastavnog asistenta 1986. Godine 1987. izabran je u zvanje znanstvenog asistenta, 1991. u zvanje predavača, a 1999. u zvanje višeg predavača iz predmeta Opće stočarstvo, Uzgoj goveda i Govedarstvo. Znanstveni i stručni interes bio mu je uzgojni rad, hranidba i reprodukcija u govedarstvu te je iz tog područja objavio više znanstvenih i stručnih radova u domaćim časopisima. Od 2004. godine bio je voditelj obrazovanja poljoprivrednika i voditelj jedinice Suradnja sa selom u Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima i uspostavljao izvrsnu suradnju s poljoprivrednicima. Organizirao je i dijelom izvodio mnoge specijalističke seminare za poljoprivredne proizvođače u području govedarske, svinjogojske, pčelarske te vinarsko-vinogradarske proizvodnje.

Pamtit ćemo ga po vedroj naravi, kao pravdaša i čovjeka koji je povezivao struku i poljoprivredne proizvođače, često i kroz humor usađivao znanje i otkrivao istinu. Pamtit ćemo ga i kao Tunu Pišpeka u kultnoj televizijskoj seriji Gruntovčani i po brojnim ulogama u drugim televizijskim serijama i filmovima. Pamtit ćemo ga i kao suosnivača Križevačkog velikog spravišča, člana Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, člana Katedralnog pjevačkog zbora Križevci i HPD Kalnik Križevci i još po mnogo čemu…

Neka mu je laka zemlja!

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.