NA UČILIŠTU ODRŽANO PREDSTAVLJANJE ZBIRKE KNJIGA TONIJA NIKOLIĆA FLORA CROATICA

U četvrtak, 15. travnja, na Ratarni je održano predstavljanje zbirke knjiga autora Tonija Nikolića Flora Croatica. Predstavljanje su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i  Visoko gospodarsko učilište.

Riječ je o djelu koje je vrlo značajno za hrvatsku botaniku. Izrada svake nacionalne Flore, pa tako i ove, akumulacija je botaničkih znanja koja sežu, bez pretjerivanja, više stoljeća unatrag. Spoznaje o taksonomiji, raznolikosti, rasprostranjenosti, biologiji i ekologiji vrsta, etnobotanici, upotrebnoj vrijednosti biljaka i sl., objavljuju se stoljećima.

Uvodno se okupljenima obratila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima mr.sc. Renata Husinec, koja je govorila o prvim izdanjima iz područja botanike koja su objavljena u Križevcima za slušače tadašnjeg učilišta, svega nekoliko godina nakon početka rada Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta.

Dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, naglasila je kako je botanika jedan od temelja poljoprivredne struke, a na Učilištu se predavala od samog osnutka 1860. pod različitim nazivima, a i danas se Poljoprivredna botanika predaje na prvoj godini preddiplomskog studija Poljoprivreda u tzv. temeljima struke.

O zbirci knjiga govorili su stručni savjetnik Darko Mihelj, dipl. ing. bio., urednica mr.sc. Daniela Novoselić i sam autor prof. dr. sc. Toni Nikolić.

Toni Nikolić redoviti je profesor botanike na Botaničkom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Flora Croatica izrađena je kao četverovolumensko djelo na više od 2400 stranica, s otprilike 13.000 grafičkih priloga, kazalom s gotovo 24 000 ulaznih jedinica te popisom literature s više od 1400 bibliografskih jedinica. Svaka je svojta opremljena raznolikim podatcima, originalnim ilustracijama i brojnim fotografijama – do gotovo enciklopedijske dubine razrade. Objedinjene su temeljne spoznaje o raznolikosti biljaka Hrvatske uz sadržane brojne informacije različite namjene.

Volumen 1 predstavlja uvodne dijelove, sinopsis porodica te literaturu, Volumeni 2 i 3 predstavljaju ključeve za determinaciju s pratećim podacima, a Volumen 4 namijenjen je upotrebi na terenu i drugdje, gdje se korisnik neposredno susreće s pripadnicima flore i želi utvrditi kojoj svojti pripada određena jedinka.

Prof. dr. sc. Toni Nikolić izazvao je veliko zanimanje publike govoreći o radu na ovoj zbirci, koji je bio pravi pothvat. Predstavio je i  koncept i sadržaj svakog volumena zbirke, ističući koliko je bogata hrvatska flora.

Nakon predstavljanja knjige, gosti i domaćini razgovarali su o radu Učilišta i upisali se u Pametar, svojevrsni spomenar u koji u se od samog početka rada Kraljevskoga gospodarskog i šumarskog učilišta pa do danas upisali mnogobrojni poznati posjetitelji.

O zbirci je Darko Mihelj napisao:

Konačno se u knjižarama može nabaviti djelo koje predstavlja pravu revoluciju za hrvatsku botaniku. Vaskularna flora Hrvatske - Flora Croatica - dugo je očekivana zbirka knjiga značajna za hrvatsku botaniku…

Slobodno se može reći da je Flora Croatica 1 - 4 djelo koje može stati uz bok botanici 21. stoljeća kao što je Flora Croatica Schlossera i Vukotinovića stala uz bok botanici 19. stoljeća!

Ponosni smo što se upravo u Učilištu održalo prvo predstavljanje cjelovitog izdanja, sva četiri volumena zbirke Flora Croatica!

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.