Terenska nastava redovitih studenata smjera zootehnika iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo

Redoviti studenti petog semestra 26. listopada 2017. bili su na terenskoj nastavi iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo u firmi Pro-Milk u vlasništvu obitelji Mirosavljević na farmi Sadilovac.

Firma Pro-Milk smještena je u okolici Plitvičkih jezera, pored Drežnik grada u Općini Rakovica. Bave se proizvodnjom kravljeg i ovčjeg mlijeka i obrađuju 1200 ha poljoprivrednih površina. Uzgoj stoke na farmi je bezprijekoran, pod "budnim okom" gospodina Milana Mirosavljevića starijg, koji nas je proveo po farmi i pašnjacima te nas je upoznao sa uzgojnim metodama, načinom hranidbe i specifičnostima u uzoju na svojoj farmi. Osim uzgoja krava i ovaca, iz ljubavi drže i 70-tak konja i 20-tak pasa koji su nezamjenjiva pomoć pri čuvanju stada i pretjerivanju ovaca na pašnjacima.
Studenti su obišli objekte na farmi, prisustvovali smo mužnji krava i ovaca i vlasnik nam je prezentirao rad u stadu ovaca na pašnjaku sa psima.

Trenutno posjeduju oko 1400 mliječnih krava, 450 junica i oko 300 teladi holštajn pasmine. Pasminski sastav ovaca na farmi je specifičan. Oko 1000 ovaca je čistokrvnih grla istočno frizijske pasmine ili križanki sa romanovskom za proizvodnju mlijeka i jajnadi, čije brojno stanje smanjuju na farmi. No, posjeduju za proizvodnju mlijeka oko 900 ovaca francuske pasmine lakon koja je gotovo nepoznata u Republici Hrvatskoj. U planu je povećanje broja grla do 2000. Kravlje mlijeko sve prodaju, veći dio ovčjeg mlijeka prodaju u sirane na otoku Pagu, a samo se manji dio ovčjeg mlijeka prerađuju u vlastitoj mljekari i plan je prerada svega mlijeka.

Zahvaljujemo gospodinu Mirosavljeviću na gostoprimstvu.

Dr. sc. Dražen Čuklić

Terenska nastava redovitih studenata smjera zootehnika iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo Terenska nastava redovitih studenata smjera zootehnika iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo Terenska nastava redovitih studenata smjera zootehnika iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo Terenska nastava redovitih studenata smjera zootehnika iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo Terenska nastava redovitih studenata smjera zootehnika iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo Terenska nastava redovitih studenata smjera zootehnika iz predmeta Mljekarstvo i sirarstvo

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.