TERENSKA NASTAVA U LICI

 

Dana 27.05.2021. profesori dr.sc. Silvije Jerčinović, dr.sc. Kristina Svržnjak i dr.sc. Sandra Kantar zajedno sa studentima II. godine smjera Menadžment u poljoprivredi  su se u okviru predmeta Marketing, Ruralni turizam i Osnove poslovne etike zaputili na terensku nastavu u Ličko-senjsku županiju. Najprije smo posjetili siranu „Runolist“ u vlasništvu obitelji Tomaić s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji najkvalitetnijih sireva u ovom području. Dokaz tomu su mnogobrojna priznanja i zlatne medalje za sve vrste njihovih proizvoda u čiju kvalitetu smo se i sami uvjerili prilikom degustacije. Osim toga, domaćini su nam rekli kako imaju redovite kupce koji sve češće kupuju i preko online trgovine koju su razvili u „pandemijskom vremenu“. Također su se pohvalili i jedinstvenim proizvodom u svijetu, a to je Gacki sir s pčelinjim peludom! U sirani „Runolist“ bila je i predstavnica medija tako da je dr.sc. Silvije Jerčinović dao izjavu za lokalni radio o ciljevima naše terenske nastave te pohvalio siranu kao odličan primjer dobre prakse poslovanja u području poljoprivrede.

Iduće odredište bila je rijeka Gacka, jedna od najcjenjenijih pastrvskih voda u Europi i svijetu, što je idealno za razvoj ribolovnog turizma. Poznato je da je Gacka jedna od najbogatijih rijeka kisikom, a za ribiče je vrlo značajna jer potočna pastrva u toj rijeci raste i do pet puta brže u odnosu na druge kraške rijeke. Obišli smo njen izvor i posjetili Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda. Voditelj Centra nam je predstavio uzgoj mlađi za poribljavanje krških voda i uzgoj potočne pastrve, nakon čega smo posjetili najstariji arheološki lokalitet Pećina na području Gacke u kojem je otkrivena prisutnost čovjeka još iz razdoblja mezolitika.

Zatim smo posjetili Majerovo vrilo u mjestu Sinac - jedan od tri najveća izvora u izvorišnom području Gacke – koje je generacijama  u vlasništvu obitelji Majer. Na izvrsno očuvanim mlinicama još se uvijek melje žito  na tradicionalan način, pa tako i na OPG-u Kolaković gdje se može kupiti pšenično, raženo, kukuruzno i pirovo brašno, palenta, med i proizvodi od meda te ostali lokalni proizvodi. Domaćini su nam ispričali kako sve proizvode prodaju na kućnom pragu te da im se prodaja čak i povećala u „pandemijsko vrijeme“ zbog promjene potrošačkih navika, što znači da potrošači sve više kupuju domaće proizvode. Također ističu da ne mogu proizvoditi onoliko koliko tržište od njih traži, ali da neće raditi na povećanju kvantitete nego samo kvalitete svojih proizvoda.  

Nakon mlinica krenuli smo prema jedinom pećinskom parku u Europi – Grabovači koja je proglašena trajno zaštićenim parkom u kategoriji „značajni krajobraz“. Na ovom, relativno malom području evidentirana je velika georaznolikost, bioraznolikost i brojni speleološki objekti koji Liku čine posebnom hrvatskom regijom. U sklopu Pećinskog parka nalazi se spilja Samograd i smještena je u ponikvi u kojoj smo hodali po čak 500 isklesanih stepenica starih više od 100 godina. Naša vodičica ispričala nam je sve o nastanku ove spilje, a mi smo pozorno razgledavali neobične pećinske objekte oko nas.

Tijekom terenske nastave pratilo nas je odlično vrijeme i još bolje raspoloženje, a kako nam je bilo, možete pogledati na priloženim fotografijama. Zahvaljujemo nastavnicima na odlično organiziranoj terenskoj nastavi koja će nam ostati u lijepom sjećanju.

                                                                                               Izvješće napisala:

Ana Guzalić, II. god. Menadžment u poljoprivredi

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.