Dana 16. lipnja 2021. studenti II. semestra Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda i njihovi nastavnici posjetili su Zrno eko imanje koje je smješteno u malom mjestu Habjanovac, 20-ak kilometara nadomak Križevaca.

Ovo najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj  prostire se na oko 20 ha poljoprivrednih površina, bave se ekološkom proizvodnjom povrtnih i ratarskih kultura te začinskog bilja, a proizvode plasiraju u dućanima Bio&Bio te kroz svoj restoran Zrno bio bistro koji je prvi certificirani eko restoran u Hrvatskoj.

Na imanju su smješteni i mali prerađivački pogoni u kojima se od vlastitih sirovina, a bez dodanih aditiva i konzervansa spravljaju pekarski proizvodi, zimnica, tofu, seitan i mnogi drugi proizvodi.

Kroz ovo tradicionalno, a opet moderno ekološko imanje provela nas je  naša ljubazna domaćica Ksenija Piršljin, dipl. ing. agr., voditeljica ekološke poljoprivrede.

Obišli smo plastenike i površine pod ratarskim i povrtlarskim kulturama, upoznali se s načinom uzgoja presadnica na imanju, tehnologijom proizvodnje te mehanizacijom koja se koristi na imanju.

Na imanju osobitu pažnju posvećuju plodoredu, zelenoj gnojidbi, očuvanju tla, a  na svakom koraku vidi se briga o očuvanju bioraznolikosti.

Posebno nas se dojmio biointenzivan vrt u kojemu se na 200 biointenzivnih no-dig gredica, koje predstavljaju najviši standard regenerativne ekološke poljoprivrede i očuvanja tla, uzgaja povrće i začinsko bilje za svježu potrošnju.

Možemo reći da smo uživali i puno naučili u ovoj oazi mira i ljubavi prema prirodi, a djelić svega toga možete vidjeti na  priloženim fotografijama.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.