Na Učilištu upriličeno dodjeljivanje nagrada za najkvalitetnije silaže u RH

Prezentacija rezultata IV. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj i dodjela nagrada proizvođačima najboljih kukuruznih silaža u Republici Hrvatskoj u 2020. godini održana je u petak, 19. lipnja, na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Uvodno je Ivica Vranić, voditelj Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda, istaknuo kako je ovaj projekt prepoznat kao kvalitetan i uspješan i iz godine u godinu u njemu sudjeluje sve više županija, a time i gospodarstava. U ovom izboru bile su obuhvaćene analize silaža s 270 poljoprivrednih gospodarstava iz 12 županija s Gradom Zagrebom.

Dekanica Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima Marijana Ivanek-Martinčić pozdravila je okupljene, podsjetila na povijesnu ulogu Učilišta kao kolijevke poljoprivrednog školstva na ovim prostorima te upoznala prisutne sa studijskim smjerovima koji se nude kao i projekte koje Učilište kao znanstvena ustanova provodi.

Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a, naglasio je kako je svrha Agencije stručna pomoć poljoprivrednim proizvođačima, s ciljem kako bi se realizirali svi strateški ciljevi unutar Ministarstva poljoprivrede. Cilj nam je da budemo produktivni i konkurentni. Ovo natjecanje je primjer kako ćemo postići naše strateške ciljeve i da budemo što bliže europskim zemljama za kojima zaostajemo, kazao je Karalić.

Pozitivno je da iz godine u godinu raste broj županija koje se uključuju u ovaj projekt, raste i broj uzoraka, kojih je na ovom natjecanju bilo 270 iz 12 županija. Kao Agencija dodatno smo se opremili za ovo natjecanje, pa smo tako nabavili novi uređaj za spektroskopiju, povezali smo se s laboratorijem u Nizozemskoj vezano na tumačenje rezultata i kao Agencija smo na europskoj razini za pružanje ovakvih usluga, istaknuo je Karalić te naglasio kako je zaustavljen pad broja krava i isporučene količine mlijeka.

Zlato su osvojili Mario Živković (Osječko-baranjska županija) i Mijo Pranjić (Vukovarsko-srijemska županija), a plakete im je uručila ravnateljica HAPIH-a, Darja Sokolić.

Srebro su osvojili Ružica Knežević (Brodsko-posavska županija) i OPG Ivica Tadić (Brodsko-posavska županija), Obrt za poljoprivrednu proizvodnju “TONCIN” (Istarska županija), Poljoprivredno gospodarstvo Darko Popović (Varaždinska) i Milica Blanuša (Vukovarsko-srijemska županija).

Broncu su osvojili Ivan Kojadin (Virovitička-podravska) i Antun Dorić (Brodsko-posavska županija), Krešo Zadravec (Međimurska), Ivo Cvitković (Brodsko-posavska županija), Matija Vidaković (Brodsko-posavska županija), OPG Kokić (Osječko-baranjska županija), Obiteljsko gospodarstvo PETEANI (Istarska), SATNICA MILK d.o.o. (Osječko-baranjska županija), Čedo Veselinović (Vukovarsko-srijemska županija) i Ivana Frljak (Zagrebačka).

Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, zahvalila je svima na sudjelovanju kao i županiji na podršci kao i križevačkom Visokom gospodarskom učilištu na domaćinstvu te je izrazila nadu u još veći broj natjecatelja na sljedećem izdanju natjecanja.

Izvor: [FOTO] Najbolji proizvođači kukuruznih silaža primili nagrade u Križevcima – Prigorski.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.