Terenska nastava u Centru za travnjaštvo, Medvednica

U sklopu predmeta Krmno bilje i travnjaštvo te Hranidba preživača, dio redovitih studenata II. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, usmjerenja Zootehnika te profesori dr. sc. Marcela Andreata-Koren i dr. sc. Dejan Marenčić, bili su na terenskoj nastavi u Centru za travnjaštvo, pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nastavi su se pridružile i studentice s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Mostara koje su na Učilištu na tromjesečnoj stručnoj praksi (Erasmus mobilnost).

Centar za travnjaštvo smješten je u parku prirode Medvednica, na sjevernim obroncima Zagrebačke gore, udaljen 30-ak kilometara od fakultetskih objekata u Maksimiru. Nalazi se na oko 650 m nadmorske visine (600-850 m), pripada pod Krapinsko-zagorsku županiju.

Redoviti program obuhvaćao je upoznavanje s aktivnostima Centra, s naglaskom na laboratorijski dio (analiza kvalitete stočne hrane), zatim stanja na travnjačkim površinama i površinama pod energetskim usjevima te stadom goveda i stajama koje se nalaze na ovom pokušalištu. O svemu je studente upoznao voditelj Centra, dr. sc. Josip Leto.

Nakon ovog oblika nastave, studenti su posjetili dio na kojem je zimi vrlo živo, Sljeme. Sljeme je vrh Medvednice (1030 m nadmorske visine), planine iznad Zagreba. Uz uvjete za rekreativno skijanje, Skijalište Sljeme već desetljećima pruža uvjete i za održavanje svih razina skijaških natjecanja među kojima je i najpoznatije i najprestižnije FIS utrka Svjetskog skijaškog kupa.

Dr. sc. Marenčić, strastveni skijaš, vrlo detaljno je upoznao studente s mogućnostima bavljenja zimskim sportovima na Sljemenu. Naučili smo svašta, a posebno su nam ostale u sjećanju četiri boje: bijela, plava, zelena i crvena, kako se zovu skijaške staze, ovisno o težini njihova savladavanja.

Dio terenske nastave možete vidjeti na fotografijama koje su fotografirali i studenti i profesori.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.