Učilište na demo događaju: Pasmina Galloway na varaždinskim brežuljkastim pašnjacima

Ukupno šesnaesti demonstracijski događaj, pod nazivom „Pasmina Galloway na varaždinskim brežuljkastim pašnjacima“, održan je na OPG-u Stjepan Mičuda, Hrastovec Toplički, Varaždinske Toplice, u Varaždinskoj županiji. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration). U Republici Hrvatskoj provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu. 

Središnji dio demonstracije bilo je izlaganje domaćina Stjepana i Mare Mičuda. S obzirom da su supružnici povratnici iz Njemačke, zanimljivo je bilo i njihovo izlaganje. Uslijedilo je predstavljanje gospodarstva uz obilazak stada i pašnjaka. Na farmi se u sustavu mesnog pašnog govedarstva koristi pasmina Galloway, te su uzgajivačima iz drugih krajeva bila posebno zanimljiva iskustva u uzgoju ove pasmine. Prikazani su uređaji i oprema koji se koriste u uzgoju stoke te održavanju i korištenju pašnjaka. Ovaj OPG pokazao se kao izvrsno demonstracijsko gospodarstvo za metodu peer-to-peer učenja (farmer – farmeru) uz odličnu interaktivnu komunikaciju svih prisutnih (DEMO – DOGAĐAJ NA OPG-u MIČUDA - Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (savjetodavna.hr). Na gospodarstvu drže i kamerunske ovce.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima je član skupine Mreža 3, a ovom događaju prisustvovali su dr. sc. Marcela Andreata-Koren te studentice 2. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda Valentina Drakšić i Ana Guzalić.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.