STUDENTSKA KONFERENCIJA HAED-a  „Individualno, a zajedno“
 

Dana 25.05.2021. godine održana je studentska konferencija Hrvatskog agroekonomskog društva pod nazivom „Individualno, a zajedno“.  Studenti su u timovima, pod mentorstvom dr. sc. Tihane Sudarić, dr. sc. Kristine Svržnjak i dr. sc. Marine Tomić Maksan izučavali različite organizacijske oblike (zadruge, klastere, proizvođačke organizacije, LAG-ove i poduzetničke inkubatore) te njihov utjecaj na razvoj hrvatske poljoprivrede.

Jedan od ciljeva bio je potaknuti studente iz tri visokoškolske ustanove (Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima) na međusobno umrežavanje i suradnju pa su studenti
podijeljeni u pet skupina sa po četiri člana, pazeći pritom da u svakoj skupini budu zastupljeni članovi iz svih navedenih visokoškolskih ustanova. Studenti su međusobno unutar grupa određivali i dogovarali tko će koji dio istraživačkog zadatka odraditi te su svoje rezultate izložili na studentskoj konferenciji.

Osim koncepcijskog dijela izrade projektnog zadatka studenti su primijenili case study metodu gdje su analizirali odabrani organizacijski oblik iz okruženja kroz prednosti, nedostatke, prilike i prijetnje njihovog djelovanja u agraru. Također su primijenili komparativnu analizu uspoređujući organizacijske oblike u Hrvatskoj s Europskom Unijom.
U zaključnim razmatranjima studenti su definirali daljnje mogućnosti i smjernice razvoja odabranog organizacijskog modela te su naveli kako je potrebno pružiti snažniju potporu organizacijskim oblicima u poljoprivredi kroz edukaciju, promociju kao i kroz izmjene i dopune zakonske legislative pojedinih oblika udruživanja poljoprivrednika.

Studenti koji su ispred VGUK sudjelovali na studentskoj konferenciji bili su Martin Dent (LAG), Antonela Husajina (poduzetnički inkubatori), Dora Jurić (klasteri), Luka Kostanjski (proizvođačke organizacije), Borna Šneperger (LAG) i Martin Topljak (zadruge). Malo je reći da su bili sjajni, a neki od komentara studenata govori puno o njihovom zadovoljstvu sudjelovanjem na studijskoj konferenciji:

Osjećam se dužan zahvaliti Vam na ovom divnom iskustvu sudjelovanja u još jednom HAED-ovom projektu.

Hvala Vam na ovom iskustvu. Nisam prije ni primijetio taj oblik organiziranja poljoprivrednika, a sad mi se čini kao najbolja prilika napretka poljoprivrede u RH. Što se tiče timskog rada svatko je dao svoj doprinos…... U svakom slučaju odlično iskustvo!

Od srca Vam zahvaljujem. Ekipa je zaista super, svatko je odradio svoj dio u dogovorenom roku i kako treba. Cijelo smo vrijeme bili u kontaktu te smo zajedničkim naporom baš sve riješili …..

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.