S Erasmusom na Azorima

 

Marijan Suša - Izvješće sa stručne prakse na Azorima

Svoju praksu obavljam u TERINOV - Science and Technology Park-u u laboratoriju za metode kulture biljnog tkiva. Prilikom ulaska u laboratorij potrebna je posebna obuća. Tijekom dosadašnjeg rada u laboratoriju naučio sam kako na pravilan način razmnožiti biljku, kako pripremiti hranidbenu podlogu na kojoj biljke rastu, također sam naučio da sve mora biti sterilizirano, a to se postiže uređajem za sterilizaciju. Praksu obavljam svaki dan od ponedjeljka do petka u vremenu od 9:00 do 17:00 sati, s pauzom za ručak od 12:00 do 12:30. TERINOV se nalazi u mjestu Terra Cha koje je udaljeno otprilike 3 km od našeg stana pa za jutarnju tjelovježbu imam otprilike 30 minuta hoda iz razloga što u to vrijeme nema autobusa u tom smjeru. Što se tiče lokalnog stanovništva kao i drugih studenata nisam upoznao gotovo nikoga kako zbog toga što malo ljudi govori engleski tako i zbog toga što su ulice gotovo prazne u svako doba dana. Slobodno vrijeme obično koristim za šetnju po otoku. Vrijeme je promijenjivo, ima dosta kiše koja obično pada u jutarnjim satima. Ispod se nalazi par slika s obavljanja prakse u laboratoriju.


 

Magdalena Jagarčec – izvješće sa stručne prakse na Azorima

Svoju praksu započela sam na predivnom učilištu okruženom prirodom i predivnim ljudima na University of the Azores. Praksu sam započela obilaženjem samog učilišta. Drugi dan sam otišla s profesoricom i njezinom mentoricom u njihov Veterinarski institut po sjeme nerasta, te smo vrativši se u laboratorij  započeli obradu. Sjeme se uzimalo jednom ili dva puta tjedno metodom rukavice. Kad je sjeme stiglo u laboratorij, procijenjeno je: pH, održivost, pokretljivost, stupanj aglutinacije i postotak žive sperme pomoću metoda Host i eozin/ nigrozin). Zatim je sjeme smješteno na 15 stupnjeva tijekom 2 sata. Nakon toga ponovno je izvršena procjena sjemena: održivost, pokretljivost i stupanj aglutinacije. Centrifugirana je na 2400 g tijekom 3 minute, u centrifugi na 15 stupnjeva. Uklonjena je plazma. Dodano je 1 ml plazme najbolje svinje (Eusébio), homogenizirano i ponovno centrifugirano na 2400 g tijekom 3 minute. Ponovno je uklonjena plazma i dodan je 1 ml Eusébio plazme, homogeniziran i zamrzivač sjemena svinja u omjeru 1: 2. Eusébijeva plazma dobivena je istim postupkom centrifugiranja. Nakon što su slamke napunjene, stavljene su u polistirensku posudu unutar hladnjaka na 5 stupnjeva. Sjeme je ponovno procijenjeno: održivost, pokretljivost i stupanj aglutinacije. Sjeme je krio konzervirano u slamčicama od 0,25 ml, koristeći pare dušika (slame su stavljene na 3 cm od razine dušika, 10 minuta). Zatim su se slamke čuvale u tekućem dušiku. Postupci slijede u nastavku u obliku slika.

BOAR SEMEN EXTENDER

Ingredients:

MRA (slika 2., 3.)

Egg yolk 10% (v/v)

Glycerol 3% (v/v)

SDS 0.2% (w/v)


 

Antonijo Rusan -  izvješće o dosadašnjim aktivnostima na Azorima

Svoju praksu obavljam u Laboratoriju za analizu tla. Rad u laboratoriju sastoji se od zaprimanja uzoraka tla koja dolaze poštom, sortirana i obilježena ovisno o lokaciji iz koje dolaze. Prilikom zaprimanja uzoraka, oni se evidentiraju, dodjeljuje im se laboratoriski broj. Potom se nose na sušenje u predviđene uređaje za to i tamo stoje jedan do dva dana dok se ne posuše. Zatim se zemlja ručno presijava i nosi nazad u laboratorij na analizu. Praksu obavljam od ponedjeljka do petka u vremenu od 9:00 -17:00 sati. Slobodno vrijeme provodim obilaskom otoka i u istraživanju njegovih prirodnih ljepota i kulturne baštine. Upoznavanje domicilnog stanovništa, studenata i drugih erasmusovaca je otežano radi COVID-19 virusa, ali iskreno se nadam da će se u preostalom dijelu moje mobilnosti na otoku situacija preokrenuti na bolje.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.