Žetva pokusnih parcela vrhunskog sortimenta pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek na VGUK

 

Na pokusnim parcelama Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima u utorak, 27. srpnja 2021. obavljena je žetva vrhunskog sortimenta pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek.

Na parcelama je kao pretkultura bila posijana soja, čija je žetva kasnila zbog velike količine oborina, a što je u konačnici rezultiralo i kasnijom sjetvom pšenice koja je posijana tek 03.11.2020. što se smatra relativno kasnom sjetvom za naš dio SZ Hrvatske.

Ovogodišnja sjetva je uključivala dvanaest sorata pšenice i jednu sortu tritikala.

Unatoč svemu tome pšenica je ušla dobro razvijena u zimu, također, vremenske prilike u proljeće su bile povoljne te je prva prihrana odrađena u drugom mjesecu prema "pravilima struke".

Ovogodišnji prinosi u vrijednostima od 7.8 do preko 9 tona po hektaru, iako nešto manji nego prethodne godine, ako se uzmu u obzir sve nedaće, ipak vraćaju optimizam.

Ono što je podbacilo ove godine su proteini od oko 12%, koji ovogodišnji urod pšenice smještaju u treću klasu, no, relativno velik prinos i cijena na tržištu koja je u odnosu na prošlu godinu veća za oko 30% ostavljaju mjesta zadovoljstvu.

Žetvu su realizirali: Dragutin Žibrin, dipl. ing. sa suradnicima: Josip Vrabec, Tomislav Fabijanec, struč. spec. ing. agr. te Ksaver Grudić, dipl. ing. sa Poljoprivrednog instituta Osijek.

Detaljnije pogledajte u priloženom videu i fotogaleriji.

Foto/video: Dragutin Samobor

Tekst: Andreas Mađerić

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.