Konferencija o budućnosti Europe – rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

Panel rasprava sa mladima

srijeda 11. listopada 2021.

14:30 – 16:00

Veza za videokonferenciju: Panel mladi o klimatskoj neutralnosti

 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Uprava za klimatske aktivnosti,  organizira seriju od osam panel rasprava i završnu konferenciju kroz deveti i deseti mjesec na temu tranzicije Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

Svrha je uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti. Pitanje je uloge mladih i kako oni mogu pomoći u kataliziranju tog procesa!

Na Završnoj konferenciji 27. listopada 2021. predstavnici svakog od Panela (poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, mladi, mediji,  obrazovni sektor, znanstvenici, sindikati, organizacije civilnog društva) predstavit će zaključke i preporuke. Objedinjeni zaključci i preporuke će biti objavljeni na mrežnoj stranici MINGOR-a.

Pozivaju se mladi ispuniti anketni upitnik o stavovima i razmišljanjima što će pomoći u vođenju Panel rasprave i izradi zaključaka i preporuka.

Anketa u trajanju od 5 minuta je ovdje, a rok za ispunjavanje je 5. listopada 2021.

Ova se događanja održavaju u kontekstu Konferencije o budućnosti Europe što je pokrenula Europska komisija kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Države članice EU-a su donijele Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine.

Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Klimatska ambicija EU-a, koju Hrvatska dijeli, utjecat će na sve segmente društva te je potrebno uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima.

Moderatorice su:

Ana Žerjav, studentica informacijskih znanosti, Filozofski fakultet, Zagreb

Klara Justić, studentica geofizike, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

 

Panelisti su:

Franka Logarić, School Strike 4 Climate Croatia

Ivan Majstorić, Svjetski savez mladih

Vito Avakumović, Možemo! doktorand klimatologije na Sveučilištu u Hamburgu

dr. sc. Josip Jagodar, predsjednik Savjeta za mlade VRH

Josip Perkušić, mag. iur. UN mladi delegat u Republici Hrvatskoj

 

REPUBLIKA HRVATSKA
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Ministry of Economy and Sustainable Development

Uprava za klimatske aktivnosti / Directorate for climate activities

Radnička cesta 80, 3/11

10 000 Zagreb

Tel. + 385 1 3717283; Mob: 0911381182

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.