U Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima u srijedu, 22. rujna 2021. predstavljen je projekt Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta u Zagrebačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Projekt je predstavila voditeljica prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić, profesorica s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Projektom se želi podići svijest potrošača o vrijednosti tradicionalnih voćnih vrsta i sorti i doprinijeti njihovom očuvanju i revitalizaciji, kao i ekološkom uzgoju voća. Projekt sufinanciraju Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija, nositelj projekta je Agronomski fakultet u Zagrebu, a jedan od partnera na projektu je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima. Projektom se žele utvrditi staništa tradicionalnih voćnih vrsta i sorti i opisati njihove karakteristike te laboratorijskim analizama utvrditi njihov sastav i nutritivnu vrijednost. Izdvojit će se one vrste i sorte koje imaju potencijal za komercijalni uzgoj prema načelima održive i ekološke poljoprivrede. Voditeljica projekta prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić navela je kako je posao na projektu vrlo opsežan jer na terenu često nailazi na iste sorte pod različitim imenima i obrnuto, različite sorte pod istim imenima. Osim toga, na izgled pa i druga svojstva pojedine sorte utječe i stanište, kao i način uzgoja. Dio istraživanja u okviru projekta provodi se u kolekcijskom nasadu tradicionalnih sorti jabuka Visokoga gospodarskog učilišta, a istraživanja provodi Dragutin Kamenjak, dipl. ing. Vrijedno je spomenuti da u istraživanjima sudjeluju i studenti Učilišta.

Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici dvije županije koje podržavaju projekt, mr. sc. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Zagrebačke županije, mr. sc. Gordana Matašin, voditeljica Odsjeka za ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Denis Maksić, dipl. ing, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji, te iz Učilišta dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica, Dragutin Kamenjak, dipl. ing., istraživač na projektu i voditelj voćnjaka u Učilištu te dr. sc. Marcela Andreata-Koren.

Nakon predstavljanja projekta, sudionici su razgledali voćnjak Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima s tradicionalnim sortama voća. 

Događaj su popratili radio Križevci i prigorski.hr:

Predstavljen projekt Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta (radiokrizevci.hr)

Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima predstavljen projekt “Očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti” – Prigorski.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.