Izvješće iz Crne Gore na programu mobilnosti Erasmus+

 

Dr.sc. Kristina Svržnjak i dr.sc. Sandra Kantar u sklopu Erasmus+ programa u razdoblju 25.-29.10.2021. bile su na stručnom usavršavanju na Biotehničkom fakultetu u Podgorici u Crnoj Gori. Naši domaćini bili su prof. dr.sc. Aleksandra Despotović, prof. dr. sc. Miomir Jovanović i mr.sc. Miljan Joksimović iz Centra za agroekonomiju i ruralni razvoj. Na Biotehničkom fakultetu izvode se dva preddiplomska studija: Biljna proizvodnja i Animalna proizvodnja, dok se poslijediplomski studij realizira kroz programe Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, Ratarstvo i povrtlarstvo, Zaštita bilja, Tehnologija animalne proizvodnje, Bezbjednost hrane te Agrobiznis i ruralni razvoj. Studijski program Agrobiznis i ruralni razvoj je registriran kao interdisciplinarni poslijediplomski studijski program čija je prva generacija studenata upisana u studijskoj godini 2020/2021. Dr.sc. Kristina Svržnjak i dr.sc. Sandra Kantar razgovarale su putem platforme Zoom Meetinga sa studentima poslijediplomskog studija o temama i metodama istraživanja njihovih diplomskih radova, te su dogovorena moguća komentorstva na budućim diplomskim radovima. Također, jedan od studenata tog studijskog programa  doći će u ljetnom semestru na VGUK, a osim pohađanja nastave upoznati će se s aktivnostima udruge Alumni VGUK jer na Biotehničkom fakultetu takva udruga još uvijek nije osnovana.

Također, na Biotehničkom fakultetu provodi i doktorski studij Biotehnika, a zastupljeni su i izdvojeni studiji u Bijelom Polju (Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje) i u Baru (Mediteransko voćarstvo, Rasadničarstvo), gdje djeluje Centar za suptropske kulture. U Baru se nalazi i ogledno imanje od 0,7 ha gdje su smještene kolekcije genetičkih resursa, rasadnik suptropskog voća i staklenik.

Što se tiče izdavačke djelatnosti na Biotehničkom fakultetu objavljuje se stručno-znanstveni časopis Poljoprivreda i šumarstvo koji u kontinuitetu izlazi od 1955. godine http://www.agricultforest.ac.me/. Također, djelatnici Biotehničkog fakulteta ponosni su na tzv. Institutovu lozu koja se može konzumirati u svim ugostiteljskim objektima diljem Crne Gore. Institutova loza se proizvodi na 35 ha oglednog imanja „Lješkopolje“  gdje studenti Biotehničkog fakulteta obavljaju stručnu praksu.

Bilo je zanimljivo sudjelovati u razmjeni mišljenja između profesora i studenata vezano uz izazove u visokom obrazovanju za vrijeme pandemije COVID-19 i socijalne izolacije. Kao i u Hrvatskoj, studenti i profesori su izrazili  nužnost kontaktne nastave, no ipak bolji model je tzv. hibridna nastava putem koje se mogu bolje razvijati i digitalne vještine. Na svim fakultetima u Crnoj Gori trenutno se zbog epidemioloških razloga kontaktna nastava izvodi skraćeno: nastavni sat traje 30 minuta s 5 minuta pauze po kolegiju. Prisutni su bili iznenađeni kada su čuli da se na VGUK nastava izvodi u bloku od 4 sata po 45 minuta uz pauzu, pa je zaključeno da nastavnici na VGUK trebaju biti zaista vrlo kreativni kako bi zadržali pažnju studenata.

Profesori su razmijenili iskustva i o suvremenim temama kao što su hackatoni, climathoni i ruralni hubovi  na kojima su profesori i studenti s VGUK intenzivno sudjelovali tijekom 2020. g. Stoga smo posjetili  organizaciju NEST čiji djelatnici okupljaju civilne udruge i razvijaju slične teme. Njihova vizija glasi „Želimo biti mjesto okupljanja najznačajniJIh preduzetnika i inovatora u regionu. Sinonim za kreatore novog koncepta poslovanja i profesionalnog usavršavanja. Cilj nam je da svi ljudi koji imaju priliku da borave u gnijezdu, naprave velike projekte, otpočnu novi život i ispune ciljeve koji su ih tu doveli“.

Profesori s Biotehničkog fakulteta i VGUK su već proveli jedan bilateralni projekt pa se u okviru ovog stručnog osposobljavanja u okviru  Erasmus + programa razgovaralo i o novom zajedničkom projektu i istraživanjima vezana uz ruralni razvoj.

Osim osposobljavanja nastavnika, Erasmus+ program omogućava  da se zemlja u kojoj boravite upozna i u kulturnom, gastronomskom i turističkom smislu što se najbolje može vidjeti kroz slike u prilogu.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Foto Foto Foto

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.