ERASMUS MOBILNOST  - BIOTEHNIČKI FAKULTET U PODGORICI, CRNA GORA

Dr. sc. Renata Erhatić i Dušanka Gajdić, univ. spec. oec. u sklopu Erasmus+ programa u razdoblju 8.-12.11.2021. posjetile su Biotehnički fakultet u Podgorici. Nastavnice su ostvarile mobilnost u svrhu održavanja 8 sati nastave te stručnog usavršavanja iz područja bilinogojstva i ekonomije. S obzirom da se na Biotehničkom fakultetu također provode mjere vezane za pandemiju COVID-19, nastava  se održava u tzv. hibridnom obliku, kontaktno i on-line, što ovisi o broju studenata te vrsti predavanja. 

Dr.sc. Renata Erhatić održala je predavanja u sklopu predmeta Ljekovito bilje na preddiplomskom i diplomskom (master) studiju putem platforme Zoom for Meetings. Ljekovito bilje je izdvojen studij kojem je sjedište u Bijelom Polju, te s obzirom da su na oba studija grupe studenata male, a istovremeno zbog izvanredne situacije vezano za mjere COVID-19, nastava se izvodi on-line. Nositeljica predmeta ljekovito bilje dr.sc. Jasmina Balijagić upoznala ju je sa izvedbenim programima predmeta, dala uvid u završne i diplomske radove te svoja istraživanja. Razgovaralo se o budućim projektima i istraživanjima na području ljekovitog bilja. Također, tijekom boravka na Biotehničkom fakultetu dogovoren je i posjet u Rasadnik Bećović, vlasnika Esada Bećovića. Proizvodnja se bazira na uzgoju presadnica ljekovitog bilja, s naglaskom na lavandu i ružmarin. Osim uzgoja ljekovitog bilja vrši se i destilacija te vlasnici izrađuju proizvode od ljekovitog bilja. Svoje proizvode prodaju na vlastitom gospodarstvu, a povremeno posjećuju i sajmove i ostala događanja gdje također promoviraju i prodaju proizvode.

Dušanka Gajdić univ. spec .oec. održala je kontaktnu nastavu sa studentima 5. semestra preddiplomskog studija Biljna proizvodnja u sklopu predmeta Tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda. Predavanja su bila iz područja tržišta i distribucije poljoprivredno prehrambenih proizvoda s naglaskom na kratkim lancima opskrbe hranom i kvaliteti u lancima opskrbe hranom. Nastavu je održala i na master studiju Agrobiznis i ruralni razvoj, iz područja sigurnosti hrane, putem platforme Zoom for Meetings, s obzirom da taj studij trenutno pohađa manji broj studenata i nastava se u potpunosti održava on-line. Nositelj predmeta prof. dr. sc. Miomir Jovanović upoznao ju je s ostalim predmetima i studijima na kojima on izvodi nastavu. Razgovaralo se o master studiju Bezbjednost hrane kao primjeru dobre prakse koji bi se mogao koristiti prilikom izrade novog studijskog programa na VGUK.  Dušanka Gajdić je s mr. sc. Miljanom Joksimovićem razmijenila i iskustva vezana uz izradu doktorskog rada, s obzirom da su oboje trenutno doktorandi iz područja ekonomije.

Organiziran je i sastanak s dekanicom prof. dr. sc. Božidarkom Marković, prodekanicom za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Sanjom Radonjić i prof. dr. sc. Aleksandrom Despotović. Razmijenjena su iskustva vezana uz održavanje nastave, osobito u vrijeme COVID-19 pandemije, izradu studijskih programa, ishode učenja te akreditaciju i certifikaciju koje se provode na visokoškolskim institucijama u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Prof. dr. sc. Aleksandra Despotović predstavila nam je organizacijsku strukturu njihovog fakulteta te nas upoznala s načinom organizacije nastave, zaduženjima, ocjenjivanjem studenata i dr. Također smo razmijenili iskustva vezano uz usavršavanje naših i njihovih  nastavnika i vrednovanje njihovog rada.

Slobodno vrijeme iskorišteno je za razgledavanje Podgorice, grada koji, osim što je glavni grad Crne Gore, ujedno je i grad  studenata s oko 15-tak fakulteta i nekoliko znanstvenih instituta. Naši su nam domaćini organizirali prekrasan izlet u Bar gdje smo posjetili i izdvojene studije Mediteransko voćarstvo i  Rasadničarstvo. Posjetili smo i Kotor, stari primorski grad koji je na  UNESCO-vu popisu zaštićene svjetske kulturne baštine.

Profesori s kojima se surađivalo, prof. dr. sc. Miomir Jovanović, prof. dr. sc. Aleksandra Despotović i mr. sc. Miljan Joksimović u ožujku 2022. godine biti će naši gosti, tj. posjetiti će VGUK također u sklopu Erasmus+ programa. Veselimo se njihovom dolasku i nastavku suradnje.

Izvještaj sastavile:
Dušanka Gajdić, univ. spec. oec. i dr. sc. Renata Erhatić

 

 

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.