ALUMNI VGUK DONIRAO DRVO „MAGDINOM VRTU“

U subotu, 20. studenog 2021.,  održana je akcija sadnje biljaka u „Magdinom vrtu“.  Magdin vrt je kolokvijalni naziv za Križevačke gradske vrtove koji su ove godine na inicijativu građana prošireni na 6000 m2. Ovi vrtovi pružaju mogućnost građanima da uzgajaju povrće, voće i druge proizvode za vlastite potrebe i to skoro pa u samom centru grada.

U akciji su sudjelovali članovi Odreda izviđača „Kalnik“, predstavnici udruga Zasadi stablo, ne budi panj, Zeleno Prigorje, Čisteći medvjedići, Alumni VGUK te ostali građani koji su se priključili ovoj inicijativi.
Tijekom akcije posađeno je 60-ak raznih biljaka poput lipe, duda, ukrasnog i začinskog bilja, crnogorice te razne voćne vrste. Vodilo se računa da su vrste usklađene, ne samo sa životinjskim svijetom koji tu obitava i radi formiranja vjetrozaštitnog pojasa, već i da slijede tradiciju, s obzirom da vrtovi nose ime po Magdi Lugomer Herucini koja je bila travarica. Isto tako vodilo se računa da se posade biljke koje su nekada ili još uvijek sada obitavaju na ovim prostorima.


Akciju su kroz razne donacije i sudjelovanje u sadnji podržali Poljocentar d.o.o. & Rasadnik Milić, AnArt Design, KTC d.d., udruge Zeleno Prigorje, Zasadi stablo, ne budi panj, Alumni VGUK, KLIK, Restoran Calypso, Interijeri Matosović, Mišel Doskočil te brojni drugi donatori sadnica. Potporu akciji pružili su Grad Križevci i Komunalno poduzeće d.o.o. Križevci.

Pri sadnji drveta uskolisne lipe, kojega je Alumni VGUK donirao Magdinom vrtu, bili su, i zdušno sudjelovali u sadnji, Alumniji Martina Zrno, struč. spec. oec. agr. (predsjednica Alumni VGUK), Krešimir Čeko, struč. spec. ing. agr. (potpredsjednik Alumni VGUK) i dekanica VGUK, dr. sc. Marcela Andreata-Koren. Bilo je radno i veselo!

I na kraju, neka se zna, voditeljica Magdinog vrta završena je studentica Učilišta Olga Razum Šuica, bacc. ing. agr., koja s velikim entuzijazmom planira i radi za ovaj vrt.

Izvor osnove teksta  i dijela fotografija: U Magdinom vrtu održana akcija sadnje - Grad Križevci (krizevci.hr)

Ostale fotografije: Martina Zrno

Dr. sc Marcela Andreata-Koren

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.