Dana 15.12.2021. redoviti studenti II. godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda, bili su na terenskoj nastavi u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Terenska je nastava organizirana u okviru predmeta Održivi i ekološki pristup ovčarstvu i kozarstvu, Higijena smještaja i dobrobit farmskih životinja i Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u održivoj i ekološkoj proizvodnji.

Prvo odredište bila je Koprivnica, gdje su studenti imali priliku vidjeti centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Koprivnice. Mješovite otpadne vode do lokacije uređaja za pročišćavanje dolaze iz glavnog odvodnog kolektora Koprivnica-Herešin, te voda nakon pročišćavanja ponovo odlazi u vodotokove.

Drugo odredište bilo je nedaleko Pitomače, u poduzeću Jan-Spider d.o.o., gdje su studenti imali priliku vidjeti kamilicu u ekološkoj proizvodnji. Glavni voditelj proizvodnje, gospodin Josip Ivanec, održao je kratko predavanje kojim je predstavio svoje poduzeće te je objasnio tehnologiju proizvodnje, otkup, skladištenje i preradu ljekovitog bilja, proizvodnju čajeva i biljnih pripravaka. Na površini od 120 ha Jan Spider proizvodi ljekovito bilje po načelima ekološke proizvodnje, a od toga najviše kamilicu, nešto manje mentu, matičnjak, komorač i timijan.

Zadnje odredište koje smo posjetili bio je OPG Prepelec-Botković čija se proizvodnja bazira na uzgoju ovaca Romanovske pasmine u ekološkoj proizvodnji, te ekološkom uzgoju krmnog bilja. Vlasnici su nesebično sa studentima podijelili korisna praktična iskustva i predstavili svoje gospodarstvo koje se već tridesetak godina uspješno bavi uzgojem ovaca.

Sa studentima su bili profesori dr.sc. Tatjana Jelen, dr.sc. Damir Alagić i dr.sc. Renata Erhatić.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.