U sklopu Erasmus+ KA 107 programa mobilnosti, Iva Rojnica, mag. ing. agr., Krunoslav Hunjak, struč. spec. ing. agr. i dr. sc. Dijana Horvat proveli su pet edukativnih i ugodnih dana na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (APTF). Izv. prof. dr. sc. Adrijana Filipović i doc. dr. sc. Ana Mandić provele su ih u obilazak fakulteta te  ih upoznale s programom studija i načinom izvođenja nastave na pojedinim studijima. Na radnom sastanku dekan APTF prof. dr. sc. Ivan Ostojić predstavio je proizvode koje studenti rade u svrhu promidžbe fakulteta. Pri tome su razmijenjena  iskustva i dogovorene mogućnosti daljnje suradnje.

Dr. sc. Dijana Horvat održala je nastavu iz genetike studentima druge godine preddiplomskog studija Agronomija te upoznala studente i  doc. dr. sc. Juricu Primorca s Nacionalnim programom očuvanja biljnih genetskih izvora, koji se kod njih još ne provodi. Nastavu iz područja sjemenarstva održala je studentima druge godine diplomskog studija, smjera Bilinogojstvo te razmijenila iskustva s doc. dr. sc. Anom Mandić o problemima u sjemenarstvu vezanim uz čuvane sorte. Nastavi iz oba predmeta prisustvovali su i studenti Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, koji trenutno u Mostaru odrađuju svoj peti semestar u sklopu Erasmus+ K107 mobilnosti, Vedran Znamenaček, Antonija Čor i Mateja Lončar.

Iva Rojnica, mag. ing. agr., Krunoslav Hunjak, struč. spec. ing. agr. i dr. sc. Dijana Horvat uključili su se u organizaciju znanstvenog dana te su u laboratoriju fakulteta postavljali na naklijavanje sjeme koje su donijeli  profesori iz Češkog sveučilišta prirodnih znanosti u Pragu. Obišli su pokušališta fakulteta te su s doc. dr. sc. Anom Mandić posjetili Laboratorij za sjeme Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar koji je član ISTA-e (International Seed Testing Association) i provodi analize sjemena za potrebe poljoprivredne i fitosanitarne inspekcije.

Zadnjeg dana boravka (06. – 10. 12.) na fakultetu prisustvovali su  3. Znanstvenim danima koji se provode s ciljem popularizacije znanosti u raznim znanstvenim područjima, poput ekologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije. Predstavljeni su projekti fakulteta, proizvodi studenata fakulteta te proizvodi lokalnih poljoprivrednih gospodarstava.

Tijekom boravka provodili su vrijeme i u obilasku Mostara sa studentima VGUK koji su zadovoljni studiranjem i studijskim programom, a još je važnije napomenuti da su profesori jako zadovoljni njihovim znanjem i zalaganjem.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.