In memoriam

Prof. dr. sc. Marijan Jošt

(Ptuj, 1940. – Koprivnica, 2021.)

 

               Dana 22. prosinca 2021. godine preminuo je prof. dr. sc. Marijan Jošt, redoviti član Akademije poljoprivrednih znanosti. Profesor Jošt rođen je 9. svibnja 1940. godine u Ptuju, a već 1941. godine, nakon pripojenja Slovenije Trećem Reichu, sa svojom majkom biva protjeran u Hrvatsku.

               Srednjoškolsku naobrazbu stekao je na Srednjoj poljoprivrednoj školi u Križevcima 1960. godine i iste godine, kao mladi poljoprivredni tehničar, zapošljava se na Zavodu za genetiku i oplemenjivanje bilja, tadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je radio kao tehnički suradnik akademika prof. dr. sc. Aloisa Tavčara. Na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1966. godine, a 1967. godine izabran je u znanstveno zvanje znanstvenog asistenta. Također, na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1971. godine magistrirao je iz područja genetike i oplemenjivanja bilja, a na istom fakultetu doktorirao je 1973. godine. Iste godine izabran je u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika na Institutu za oplemenjivanje bilja Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u zvanje višeg znanstvenog suradnika izabran je 1974. godine. Sve do 1984. godine radio je na Zavodu za genetiku i oplemenjivanje bilja Fakulteta poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na projektu stvaranja hibridne pšenice s prof. dr. sc. Josipom Milohnićem. U razdoblju od 1976. do 1977. godine boravio je na postdoktorskom studiju u SAD-u u Hutchinsonu, savezna država Kanzas, na Zavodu za oplemenjivanje žitarica tvrtke Pioneer Hi-bred. Od 1984. godine djeluje u zvanju znanstvenog savjetnika i redovitog profesora na Poljoprivrednom institutu u Križevcima, današnjem Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, sve do svojeg umirovljenja 2006. godine.

               U znanstvenom opusu prof. dr. sc. Marijana Jošta najvažnije mjesto svakako zauzima rad objavljen s njegovim mentorom prof. dr. sc. Josipom Milohnićem u časopisu Acta Agronomica Academiae Scientiarum Hungaricae, 1970. godine. Zatim rad objavljen s velikanom oplemenjivanja pšenice profesorom C.F. Haywardom u časopisu Theoretical and Applied Genetics, 1980. godine, i svakako rad kojeg je objavio sa svojim najboljim kolegom i prijateljem doktorom T.S. Coxom u časopisu  Euphytica, 1990. godine. Prof. dr. sc. Marijan Jošt poznati je oplemenjivač pšenice na svojstva kvalitete brašna i kreator/sukreator 10 kultivara pšenice, od kojih je kultivar Divana već dvadesetak godina standard za kvalitetu. Prof. Jošt poznat je i kao savjesni i svjesni borac protiv zlouporabe različitih tehnologija stvaranja GMO-a i u svojim brojnim nastupima i djelima upozoravao je hrvatsku javnost na njihovu moguću štetnost. 

Poštovani gospodine profesore, nadamo se da ćete sada pronaći svoj mir i spokoj na nebeskim žitnim poljima, na kojima nema straha, patnje, boli, niti uspona i padova. Počivajte u miru.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.