IZVJEŠĆE S TERENSKE NASTAVE

Dana 19.02.2022. redovni i izvanredni studenti V. semestra prema izvedbenom studijskom programu na predmetu Vinogradarstvo i vinarstvo, smjer Bilinogojstvo, bili su na  terenskoj nastavi i vježbama  izvan Visokog gospodarskog Učilišta u Križevcima:

PODRUM ŠTRIGOVA, ŠTRIGOVA   

Prva vinarija koju su studenti posjetili bio je podrum Štrigova. Podrum Štrigova ima skladišni kapacitet od 1,6 mil. litara vina te posjeduje inox tankove zapremnine od 100 000 litara što je studentima bilo impresivno za vidjeti. Odmah po dolasku glavni enolog i vinogradarka koja brine o samom vinogradu upoznali su nas sa proizvodnjom, tehnologijom proizvodnje i sortimentom. Zatim je uslijedio obilazak vinarije i podruma u kojem su studenti vidjeli razne sudove i uređaje koji se koriste tijekom proizvodnje, čuvanja i dozrijevanja vina. Također, imali su priliku vidjeti i veliku arhivu od 25 000 boca, a kasnije su čak i degustirali jednu Graševinu iz 2007.g. Nakon obilaska uslijedilo je kušanje njihovih vina u novoj moderno uređenoj kušaonici vina. Tijekom degustacije studenti su upoznati sa opisom vina i samom tehnologijom.

 VINARIJA JAKOPIĆ, ŽELEZNA GORA

Nakon podruma Štrigove posjetili smo obiteljsku vinariju Jakopić. Vlasnik vinarije g. Branimir Jakopić ugostio nas je u prekrasno uređenoj podrumskoj kušaonici gdje nam je ispričao svoju priču tj. početak i kako je tekao razvoj vinarije kroz godine. Uz razgovor imali smo priliku kušati njegova vrhunska vina o kojima nam je detaljnije ispričao (tehnologija proizvodnje, čuvanje, dozrijevanje vina). Vlasnik se posebno dotakao Pušipela (vina od sorte Moslavac) odnosno prepoznatljivog međimurskog vina i boce koju su dizajnirali posebno za Pušipel kako bi bio prepoznatljiv. Također, bitno je za napomenuti kako ova vinarija redovito osvaja nagrade za svoja vina na prestižnom natjecanju Decanteru u Londonu. Nakon kušanja organiziran je ručak u restoranu Trebotz (također u vlasništvu obitelji Jakopić) u kojem su studenti imali priliku probati prave međimurske specijalitete u tri slijeda.

VINARIJA CMREČNJAK, SVETI URBAN

Zadnja postaja bila nam je vinarija Cmrečnjak. Tamo nas je dočekao g. Marko Cmrečnjak, sin Rajka Cmrečnjaka koji je krenuo očevim stopama te nastavlja razvijati ono što je Rajko započeo. Ovo je jedan lijepi primjer moderne vinarije koja raspolaže sa suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i proizvodnju vina. Studenti su bili provedeni kroz vinariju te su imali priliku vidjeti uređaje i sudove koji se koriste od prerade grožđa do buteljiranja vina. Osim klasičnih mirnih vina, ova vinarija proizvodi i pjenušce, a posebice su istaknuli onaj proizveden od Pušipela (pjenušac Polaris) koji smo imali priliku i degustirati. Nakon obilaska vinarije g. Marko nas je doveo u njihovu modernu kušaonicu gdje smo imali priliku degustirati 8 različitih vina. Tijekom stručno vođene degustacije, studentima je objašnjena tehnologija proizvodnje te posebne karakteristike pojedinih vina. Ova vinarija se također ponosi svojim Pušipelom kojeg proizvodi u više kategorija i etiketa.

                                                      Izvješće izradila: Iva Šikač, mag. ing. agr.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.