Izvješće iz Mađarske na programu mobilnosti Erasmus+

 

Nastavnici s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr.sc. Silvije Jerčinović, dr.sc. Sandra Kantar i dr.sc. Kristina Svržnjak u sklopu programa mobilnosti Erasmus + boravili su od 14. do 18. veljače 2022. godine u Mađarskoj na MATE -Hungarian University of Agriculture an Life Sciences u Kapošvaru.

Pod današnjim imenom Sveučilište je osnovano prošle godine, a njegova povijest seže od 1797. godine, kada je osnovana prva visokoškolska ustanova u Mađarskoj – Georgikon Kampus. Institucija je proteklih godina prošla kroz mnogobrojne integracijske faze, a danas je jedno je od najvećih sveučilišta u Europi koja se bave poljoprivredom, a nalazi se u pet gradova Mađarske (Budapest, Gödöllő, Gyöngyös, Kaposvár i Keszthely). Ima oko 13.500 studenata i 2.480 djelatnika.

MATE nudi širok izbor studijskih programa, a 45 programa je na engleskom jeziku, čime je istaknut strateški naglasak na internacionalizaciji obrazovanja. Sveučilište je sve popularnije među studentima koji dolaze iz svih dijelova svijeta te čine gotovo 14% cjelokupne studentske zajednice.

Profesori iz Institute of Agriculture and Food Economics Dr. Szente Viktoria, Dr. Nagy Monika Zita i Dr. Pinter Attila bili su naši domaćini te smo izmijenili iskustva vezana uz studijske programe, metode poučavanja, obavljanje stručne prakse, sudjelovanje studenata na projektima i pisanje završnih/diplomskih radova. Pandemijsko vrijeme omogućilo je profesorima da sve više koriste rad od kuće, no nastava se ove akademske godine odvijala kontaktno, kao i na VGUK. Dr. Maria Molik istaknula je kako je vrlo važan pedagoški pristup studentima te da treba staviti naglasak na psihološko savjetovanje, savjetovanje vezano uz metodologiju učenja, karijerno savjetovanje i slično, naročito na prvoj godini studija kada su studenti “najkrhkiji” i lako odustaju od studiranja.

Profesori su istaknuli projekte na kojima su sudjelovali nastavnici iz VGUK te njihov doprinos na razvoj ekoturizma u županiji Somogy. To je bila prilika da domaćinima pokažemo kurikulum za novi izborni predmet “Ekoturizam” koji pripremamo za studente specijalističkog diplomskog stručnog studija Ekološka i održiva poljoprivreda na VGUK. Mađarska ima već nekoliko ekoturističkih gospodarstava koje smo imali prilike vidjeti kroz suradnju na projektima i studijska putovanja. Ovom prilikom posjetili smo nekoliko čardi uz Balaton koje su uređene u mađarskom etno stilu s mađarskom tradicionalnom kuhinjom (poznati mađarski gulaš, paprikaš, mesnati specijaliteti od Mangulice, Doboš torta, Somloi Galuska i slično).

Također je bilo zanimljivo posjetiti sveučilišnu knjižnicu osnovanu 2000. godine kao jednu od najvećih i najmodernijih sveučilišnih knjižnica u Mađarskoj. Nalazi se u sredini sveučilišnog kampusa, na ukupnoj površini od 1.700 m2, s dvije velike čitaonice, besplatnim WiFi-jem, 150 sjedećih mjesta i mogućnošću uporabe računala i fotokopiranja. Knjižnični fond se sastoji od oko 200.000 naslova, svake godine nabavlja se oko 2.000 novih naslova te ima pretplatu za oko 300 časopisa. Tijekom akademske godine u knjižnici se održavaju edukacije za nove studente te tečajevi za izradu završnih/diplomskih radova.

S profesorima su dogovorene zajedničke aktivnosti vezane uz pisanje radova u časopisu The Hungarian Journal of Food, Nutrition and Marketing koji se izdaje u okviru Instituta, sudjelovanje na konferencijama te kreiranje zajedničke baze podataka turističkih atrakcija u okviru sadašnjeg projekta GASTROTOP ili u okviru nekih budućih projekata na kojima će se zasigurno nastaviti suradnja s nastavnicima na VGUK.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.