ODRŽANO PREDSTAVLJANJE PROJEKTA ALUMNI VGUK  “REVITALIZACIJA KULTURNE BAŠTINE VGUK“

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u srcima studenata, profesora i građana Križevaca i Koprivničko-križevačke županije

U velikoj dvorani Hrvatskog doma u četvrtak, 7. travnja 2022. predstavljen je projekt “Revitalizacija kulturne baštine Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima, kojeg je nositelj Alumni VGUK, odnosno bivši studenti Učilišta. Aktivnosti projekta su upoznavanje s Povijesnom zbirkom poljoprivrednog školstva, pripremanje prostora za snimanje i fotografiranje virtualne izložbe, istraživanje relevantnih izvora informacija te suradnja sa stručnim suradnicima kao i predstavljanje rezultata projekta javnosti.

Dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dr. sc. Marcela Andreata-Koren istaknula je da je ovo događaj koji veže puno toga, a to je povijest, studente, građane Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Zahvalila je bivšim studentima koji na ovaj način rade na promociji VGUK.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić kazao je kako je duga tradicija VGUK u Križevcima i da je to najstarija visokoškolska ustanova u županiji.

“Lijepo je što ima ovakvu udrugu kao što je to Alumni, udrugu bivših studenata koji vode brigu o tradiciji i da se to prenese i dalje na nove generacije, da dobiju sliku VGUK i dobiju volju da se upišu u ovu ustanovu” – rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić te istaknuo da Koprivničko-križevačka županija prati rad VGUK i podržava njegove projekte.

Osnutkom Kraljevskoga gospodarskog i šumarskog učilišta 1860. godine započinje i vrlo aktivno prikupljanje različitih sredstava za poduku -stručnih knjiga i časopisa te pomagala za praktičnu nastavu. Zbog nedostatka stručne literature na hrvatskome jeziku, učiteljski zbor razvio je vrlo bogatu nakladničku djelatnost. Uz profesore, aktivni su bili i slušatelji Učilišta udruženi u kulturno-umjetnička i humanitarna društva od kojih se posebno ističe društvo “Plug” osnovano 1872. godine upravo kao rezultat stoljetnoga obrazovanja, kulturnoga i društvenog djelovanja profesora i slušatelja križevačkog Učilišta. Posebno je istaknuto da su prof. Petar Delić i umirovljena profesorica mr. sc. Renata Husinec svojim entuzijazmom i marljivim radom istražili i opisali povijest Učilišta te uredili današnji postav Povijesne zbirke. Važan doprinos u okviru knjižničarske struke dala je i dr. sc. Sandra Kantar koja je katalogizirala i razmjestila knjižnu građu.

U zgradi Učeničkog doma preostale su tri prostorije u kojima se i danas čuva vrijedna kulturna baština vezana uz poljoprivredno obrazovanje i povijest Visokoga gospodarskog učilišta. Zbirku eksponata čine dokumenti o osnutku i organizaciji rada Učilišta, stare fotografije zgrada i objekata, ali i upravitelja, profesora te slušatelja, brojne medalje i priznanja te stara učila i makete poljoprivrednih alata. Knjižna građa podijeljena je u Muzejsku zbirku te Zbirku Mihovila Gračana koju je 1979. godine ovaj ugledni znanstvenik darovao Višoj poljoprivrednoj školi. Zbirke zajedno imaju oko 7500 jedinica katalogizirane knjižne građe i oko 16 naslova serijskih publikacija na hrvatskom i brojnim europskim jezicima. Među knjižnom građom nalazi se i 11 knjiga koje su tiskane prije 1850. godine te imaju svojstvo kulturnoga dobra. Najstarije identificirano izdanje je iz 1805. godine, a tiskano je u Berlinu.

Voditeljica projekta je predsjednica ALUMNI VGUK Martina Zrno koja ga je i predstavila, dok je na temu “Povijesna zbirka poljoprivrednog školstva – inspirirani tradicijom, djelujemo u sadašnjosti i gradimo budućnost” govorila Marina Vidović Krušić, prof., knjižničarka VGUK.

Umirovljena profesorica VGUK mr. sc. Renata Husinec govorila je na temu “Pabirci iz naše prošlosti”, dok je viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec, dipl. pov. govorio o ravnateljima Kraljevskog gospodarsko-šumarskog učilišta u Križevcima, Gustavu Augustu Vichodilu i Gustavu Pexidru.

Održana je i virtualna šetnja Povijesnom zbirkom poljoprivrednog školstva, a u šetnji je sudjelovao Krunoslav Hunjak, struč. spec. ing. agr., zaposlenik Učilišta i član ALUMNI VGUK.

Program je vodila Iva Rojnica, mag. ing. agr., predavač na Učilištu i članica ALUMNI VGUK.

Događaj je uveličao svojim nastupom HPD Kalnik.

“Bogata povijest i tradicija, kao i predani rad naših prethodnika, obvezuju nas da nastavimo čuvati, proučavati i prezentirati kulturnu baštinu koja je nastala tijekom 160 godina djelovanja Učilišta. Povijesna zbirka poljoprivrednog školstva, utemeljena prije 60 godina, svoju funkciju može ostvariti samo ako postoje njeni korisnici. Jedino čovjek stvarima može dati svrhu, a kulturnoj baštini udahnuti ideju. Upravo kulturna baština čovjeka oplemenjuje, čini ga otvorenim za humanost i ljudskost” – istakla je Marina Vidović Krušić.

Prikazane fotografije predstavljaju isječke iz virtualne šetnje, a fotografije s ovog događanja možete vidjeti na sljedećim poveznicama s kojih je korišten i dio teksta.

Održano predstavljanje projekta Alumni VGUK “Revitalizacija kulturne baštine VGUK u Križevcima” (radiokrizevci.hr)

[FOTO] Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u srcima studenata, profesora i građana Križevaca i Koprivničko-križevačke županije – Prigorski.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.