Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji sa Savezom udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH) i Središnjim savezom uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Međimurske županije, 6. i 7. travnja 2022. u Svetom Martinu na Muri organizirala je 17. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj.

U dvodnevnom programu rada skupa okupljeni sudionici mogli su dobiti uvid u aktualne trendove i informacije o najnovijim istraživanjima iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje – od selekcijsko-uzgojnih programa, držanja, hranidbe i zdravstvene zaštite do tehnologije proizvodnje mesa i mlijeka, agrarne politike i ruralnog razvoja.

Drugom danu savjetovanja prisustvovali su i VGUK-ovci, dr. sc. Dražen Čuklić, prof. v. š., nositelj predmeta Uzgoj goveda, trojica studenata 2. godine preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda usmjerenja Zootehnika: Mario Moharić, Dino Luka Budinski i Damjan Pelengić te Nađa Mitrović, studentica Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Podgorici koja je na Erasmus+ mobilnosti na Učilištu.

Nakon savjetovanja posjetili su OPG Srećko Moharić koje se nalazi u naselju Dragoslavec Selo (općina Gornji Mihaljevec, Međimurska županija). Nije to slučajan odabir. Naime, to je gospodarstvo oca našega studenta Maria Moharića. Bave se brojlerskim tovom pilića na farmi kapaciteta 36 000 pilića. Za ovu proizvodnju pomogao im je i SAPARD program kojega su iskoristili za konstrukciju i opremanje objekata za uzgoj peradi. Imaju i dodatnu djelatnost, bave se proizvodnjom struje pomoću mobilnih solara.

Bio je to lijep, stručno, ali i zabavno osmišljen dan, što možete vidjeti i na fotografijama.

Dr. sc. Dražen Čuklić

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.