NA UČILIŠTU ODRŽANO PREDSTAVLJANJE KNJIGE TONIJA NIKOLIĆA OSNOVE BOTANIČKE NOMENKLATURE S ETIMOLOŠKIM RJEČNIKOM

U četvrtak 27. travnja, na Ratarni, održano je predstavljanje knjige autora Tonija Nikolića Osnove botaničke nomenklature s etimološkim rječnikom. Predstavljanje su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i  Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.

Uvodno se prisutnima obratila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec koja je podsjetila da smo na Učilištu pred svega nešto više od godinu dana predstavili kapitalno djelo prof. Nikolića Flora Croatica  koje je objavljeno u četiri sveska, a ovo novo djelo može se promatrati ne samo kao doprinos botanici već i hrvatskoj leksikografiji.

Marijana Ivanek-Martinčić pozdravila je prisutne u ime Visokoga gospodarskog učilišta i dekanice Marcele Andreta-Koren te predstavila ukratko autora knjige.

Dr. sc. Toni Nikolić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se sistematskom botanikom, taksonomijom i filogenijom te istraživanjima flore, bioraznolikosti i biogeografije. Autor je ili koautor preko 400 znanstvenih i stručnih radova, više od 20 knjiga, preko 200 poglavlja u knjigama te je bio voditelj ili suradnik na brojnim znanstvenim i stručnim projektima. Poznat je i kao autor vrhunskih fotografija  bilja i prirode.

Danijela Novoselić, glavna urednica knjige i predstavnica izdavača, poduzeća Alfa, govorila je o dugogodišnjoj suradnji s prof. Nikolićem te objavi mnogih vrijednih izdanja iz područja botanike kojih je autor prof. Nikolić.

Naposljetku, o knjizi je govorio sam autor. Predstavio je koncept i sadržaj knjige koji je podijeljen na četiri cjeline. U prvoj cjelini prikazane su osnove narodne i botaničke nomenklature s glavnim smjernicama njezina razvoja s posebnim naglaskom na Međunarodni kodeks botaničke nomenklature. Druga cjelina donosi etimologiju generičkih naziva, tj. naziva rodova hrvatske flore, a time i naziva za sve više taksonomske kategorije. U trećoj je cjelini etimologija specifičnih epiteta za sve vrste i podvrste hrvatske flore. U četvrtoj cjelini govori se o autorima naziva.

Knjiga  je namijenjena svima koji koriste latinske nazive biljaka – biolozima, šumarima, agronomima, farmaceutima, biotehnolozima, onima koji to jesu ili će to tek postati, polaznicima tematskih tečaja, floristima, profesionalcima i amaterima, vrtlarima te onima kojima ova materija može biti zanimljiva.

Prof. Nikolić zaokupio je pažnju brojnog slušateljstva govoreći o razvoju i značenju botaničke nomenklature te o primjerima botaničkih imena i njihovoj etimologiji, odnosno podrijetlu i značenju.

Predstavljanju su prisustvovali učenici i nastavnici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog i Srednje gospodarske škole, kao i studenti i nastavnici Visokoga gospodarskog učilišta.

O događaju je izvijestio i Radio Križevci.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.