Erasmus+ KA107 mobilnost  - Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu

 

Dr. sc. Renata Erhatić i Dušanka Gajdić, univ. spec. oec. u sklopu Erasmus+ programa KA107 u razdoblju 25.-29. travanj 2022. posjetile su Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu, BiH. Nastavnice su ostvarile mobilnost u svrhu održavanja 8 sati nastave te stručnog usavršavanja iz područja bilinogojstva i ekonomije.

Dr.sc. Renata Erhatić održala je predavanja studentima 6. semestra preddiplomskog studija Ratarstvo i povrtlarstvo u sklopu predmeta Ljekovito i začinsko bilje. Nositelj predmeta ljekovito bilje doc. dr. Teofil Gavrić predstavio je svoje izvedbene programe, dao uvid u svoje završne i diplomske radove  te literaturu. Razgovaralo se i o budućim projektima, istraživanjima iz područja ljekovitog bilja, žitarica i zrnatih mahunarki. Tijekom boravka na fakultetu dr. sc. Renata Erhatić upoznata je s dijelom laboratorija (laboratorij za studentske vježbe iz organske i anorganske kemije, agrokemije i biokemije, laboratorij za znanstveno-istraživački rad i analize iz kemije, agrokemije i biokemije, laboratorij za studentske vježbe fizikalnih i kemijskih osobina tla iz pedologije, laboratorij za istraživački rad i analize iz fizike tla, laboratorij za znanstveno-istraživački rad i analize iz kemije tla) te praktikuma i površina gdje studenti obavljaju praktičnu nastavu i vježbe te se provode istraživanja iz područja ratarstva, voćarstva i ljekovitog bilja. Od 1996. godine Institut za ratarstvo je odlukom Ministarstva poljoprivrede imenovan za nadzornika pregleda za ispitivanje sorti ratarskih, povrtnih i krmnih kultura u cilju uvođenja na Sortnu listu FBiH.

Dušanka Gajdić, univ. spec .oec. održala je kontaktnu nastavu sa studentima 4. semestra preddiplomskog studija Nutricionizam u sklopu predmeta Kratki lanci snabdijevanja hranom. Predavanja su bila iz područja tržišta i distribucije poljoprivredno prehrambenih proizvoda s naglaskom na kratkim lancima opskrbe hranom i kvaliteti u kratkim lancima opskrbe hranom. Doc. dr. Alen Mujčinović upoznao ju je s ostalim predmetima i studijima na kojima on izvodi nastavu. Razgovaralo se o preddiplomskom studiju  Nutricionizam kao primjeru dobre prakse koji bi se mogao koristiti prilikom izrade novog studijskog programa na VGUK.  Osim toga, aktivno je sudjelovala u nastavi iz predmeta Upravljanje u prehrambenoj industriji prilikom koje su studenti izlagali svoje radove iz različitih segmenata upravljanja u prehrambenoj industriji. S doc. dr. Alenom Mujčinovićem razmijenila je i iskustva povezana s pisanjem i objavljivanjem radova iz područja od zajedničkog interesa te mogućnostima buduće suradnje prilikom objave radova.

Dušanka Gajdić je također studentima i nastavnicima predstavila Visoko gospodarsko učilište i mogućnosti realizacije mobilnosti kroz program Erasmus+ mobilnost. Osobiti trud, kroz primjere realiziranih dolaznih mobilnosti na VGUK, usmjerila je na animiranje studenata da dio svoje nastave ili prakse odrade u sklopu Erasmus+ mobilnosti baš na našem Učilištu.

Organiziran je i sastanak s dekanom prof. dr. Muhamedom Brka. Razmijenjena su iskustva vezana uz održavanje nastave, izradu studijskih programa, ishode učenja te akreditaciju i certifikaciju koje se provode na visokoškolskim institucijama u BiH i Hrvatskoj. Osim toga, razgovaralo se i s prof. dr. Aleksandrom Nikolić koja trenutno obnaša funkciju Ministrice za visoko obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo. Osim predmeta na kojima ona još  drži nastavu, tema je bila i izrada novog zakona o visokom obrazovanju u BiH i u RH koji su u tijeku u obje države.

Ostali brojni razgovori s kolegama iz BiH bili su usmjereni na razvoj Erasmus+ mobilnosti nastavnog osoblja i studenata, objavljivanje radova te istraživačke i ostale razvojne projekte. Osim toga, nastavnice su na poklon dobile nekoliko knjiga, kojih su autori kolege nastavnici sa sarajevskog fakulteta, a koje će koristiti u svojoj nastavi. Također smo na poklon dobili i Monografiju Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu izdanu 2020. godine u sklopu obilježavanja 80. godišnjice njihovog postojanja.

Slobodno vrijeme iskorišteno je za razgledavanje Sarajeva, grada koji je, osim što je glavni grad BiH, i regionalni centar obrazovanja.  Grad je poznat po svojoj tradicionalnoj kulturnoj i religijskoj raznolikosti te ga posjećuju brojni turisti iz cijelog svijeta. Tako smo posjetili Trebević do kojeg smo došli tzv. trebevićkom žičarom izgrađenom 1959. godine, a koja je tijekom ratnih razaranja i opsade grada potpuno uništena. Nova Sarajevska žičara ponovo je izgrađena i otvorena 2018. godine. Osim brojnih kulturnih institucija, u Sarajevu i njegovoj okolici može se uživati i u brojnim parkovima, šetalištima i izletištima.

Profesori s kojima smo ostvarili kontakte izrazili su želju i najavili svoj posjet VGUK te će u skorije vrijeme biti naši gosti, također u sklopu Erasmus+ programa. Veselimo se njihovom dolasku i nastavku suradnje.

Izvještaj sastavile: Dušanka Gajdić, univ. spec. oec. i dr. sc. Renata Erhatić

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.