POSJET GRADSKOM MUZEJU KRIŽEVCI I IZLOŽBI „PUT ČIPKE“

U četvrtak, 12.05. 2022. studenti I. godine Preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda su, zajedno s dr.sc. Sandom Kantar, razgledali stalni postav Gradskog muzeja Križevci i izložbu „Put čipke“.

Najprije smo se upoznali s izradom čipke na batiće koja je izrađena u međimurskom selu Sveta Marija i stoga nosi naziv „svetomarska čipka“. Zatim smo razgledali primjere narodne nošnje na lutkama i izlošcima, te se na taj način upoznali sa sličnostima i razlikama upotrebe čipke u Bilogori, sjeverozapadnoj Moslavini te križevačkom i vrbovečkom Prigorju. Dio izložbe posvećen je ženama iz Svete Marije koje su čipku izrađivale i prodavale te na taj način bile među rijetkim pripadnicama svojeg spola i stanovnicama seoskih sredina koje su se izborile za vlastiti prihod i ekonomsku neovisnost.

Nadalje, u Gradskom muzeju razgledali smo sve muzejske zbirke, a ponajviše smo se zadržali na Etnografskoj zbirci u kojoj su najzastupljeniji predmeti tekstilnoga rukotvorstva, lončarskih proizvoda, uporabnih predmeta te posuda od drva i slame  iz okolice Križevaca i potkalničkoga kraja. Bilo je zanimljivo vidjeti i dio običaja vezanih za Božić i Uskrs, poput postavljenog božićnog stola i modela uskrsnoga krijesa vuzmice, vuzmenke, dječjih igračaka i ostalih zanimljivih predmeta.

Posjet je završio razgledom  etnoparka u kojemu su prezentirani primjerci tradicijske arhitekture potkalničkog kraja kao što su kukuružnjak i klijet sa slamnatim krovom, drvena kuća, krušna peć, hambar, preša za grožđe i slično.

Sve što smo vidjeli i čuli bilo je povezano s povijesnim prikazom ruralnog načina života u bližoj i daljoj okolici Križevaca, što će nam koristiti da bolje razumijemo nastavu iz kolegija „Ruralna sociologija“.

Više informacija o Gradskom muzeju Križevci  i izložbi dostupno je na:

https://www.gradski-muzej-krizevci.hr/

                                                                                                                              Izvješće pripremile:

Ivana Merc, studentica

Dr.sc. Sandra Kantar, prof. v. š.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.