U sklopu Erasmus+ KA103-2019 programa mobilnosti, dr. sc. Dijana Horvat, Iva Rojnica, mag. ing. agr., Sara Bošnjak, bacc. ing. agr. i Iva Šikač, mag. ing. agr. provele su pet edukativnih dana u razdoblju od 09. 05. 2022. – 13. 05. 2022. na Fakultetu za kmetijstvo in biosistemske vede u Mariboru.

Dr. sc. Dijana Horvat i Iva Rojnica, mag. ing. agr. boravile su u svrhu stručnog podučavanja, dok su Sara Bošnjak, bacc. ing. agr. i Iva Šikač, mag. ing .agr. boravile u svrhu stručnog osposobljavanja. Dr. sc. Dijana Horvat održala je predavanje iz Sjemenarstva u sklopu predmeta koje vodi dr. Metka Šiško, izr. prof., a Iva Rojnica, mag. ing. agr. održala je predavanje iz Opće proizvodnje bilja u sklopu predmeta koje vodi dr. Anastazija Gselman, doc.

Urška Lisec, mag. kmet., Erasmus koordinatorica prvi dan ih je provela po fakultetu, pokazala dvorane za izvođenje nastave, laboratorije i upoznala s programima studija i načinom izvođenja nastave. Također, Urška ih je uputila u ostale zanimljivosti koje su kasnije i posjetile u Mariboru i okolici.

Narednih dana posjetile su Arboretum Volčji Potok po kojem ih je provela studentica našeg Učilišta Veronika Težak koja ondje odrađuje završnu stručnu praksu. Arboretum se prostire na 85 ha površine. Uglavnom je zastupljeno ukrasno bilje, ružičnjaci, vrtovi s tulipanima, proljetnice, trajnice za sunčana staništa i sjenu, staklenik orhideja i kaktusa.

Nadalje, posjetile su i najstariju lozu na svijetu „Staru trtu“ i muzej koji je napravljen njoj u čast, a koja raste ispred kuće u središnjem dijelu starog grada Maribora. Ova loza starija je od 400 godina i kao takva je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda.

Osim toga, obišle su i njihov Botanički vrt i gensku banku voća koju posjeduju u sklopu fakulteta. U centru Maribora nalazi se jedan od najvećih i najstarijih klasičnih vinskih podruma u Europi „Vinag 1847“ sagrađen 1847. godine. Prostire se na 15 000 m², odnosno 2,1 km dužine koji su, uz obilazak s vodičem, također posjetile.

Predzadnji dan boravka posjetile su Meranovo gdje se nalaze vinogradi i  gdje studenti imaju vježbe iz vinogradarstva i vinarstva te su imale priliku vidjeti laboratorije i podrum u kojem studenti sami proizvode svoje vino. U sklopu je napravljen i muzej koji slikovito prikazuje povijest Maribora i cijelog tog područja.

Tijekom boravka, dr. sc. Dijana Horvat i Iva Rojnica, mag. ing. agr. održale su prezentaciju za nastavno osoblje fakulteta gdje su predstavile naše Učilište i istraživački rad koji se provodi na našem Učilištu. Erasmus mobilnost protekla je u pozitivnom ozračju, a s obzirom na interes profesora s fakulteta u Mariboru i dosadašnju suradnju između dviju prijateljskih institucija, u budućnosti se očekuje još bolja suradnja.

                                                                                                                                             Iva Šikač, mag. ing. agr.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.