Terenska nastava studenata 1. godine specijalističkog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda
Dana 9. lipnja 2022. redoviti i izvanredni studenti 1. godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda i njihovi nastavnici bili su na terenskoj nastavi iz ratarske i stočarske grupacije predmeta.
Prvo smo posjetili najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj Zrno eko koje je smješteno u malom mjestu Habjanovec.
Imanje se prostire na oko 20 ha poljoprivrednih površina, bave se ekološkom proizvodnjom povrtnih i ratarskih kultura te začinskog bilja, a proizvode plasiraju u dućanima Bio&Bio te kroz svoj restoran Zrno bio bistro koji je prvi certificirani eko restoran U Hrvatskoj.
Voditeljica ekološke poljoprivrede, Ksenija Piršljin, dipl. ing. agr., provela nas je kroz ovo jedinstveno i upečatljivo imanje. Na imanju osobitu pažnju posvećuju plodoredu, zelenoj gnojidbi i očuvanju tla.
Obišli smo plastenike i površine pod ratarskim i povrtlarskim kulturama, upoznali se s načinom uzgoja presadnica na imanju i tehnologijom proizvodnje, a posebno nas se dojmio biointenzivan vrt u kojemu se na 200 biointenzivnih no-dig gredica uzgaja povrće i začinsko bilje za svježu potrošnju.
Nakon toga uputili smo se u Salers centar u Staroj Kapeli. Dočekali su nas gospodin Mirko Devčić, predsjednik Hrvatskog uzgojnog udruženja Salers Croatia i gospodin Željko Picig, voditelj uzgojnog programa.
Naši ljubazni domaćini s velikim entuzijazmom predstavili su nam ovu impresivnu pasminu i način uzgoja u sustavu krava – tele koji omogućuje maksimalno iskorištenje onih površina koje su zapuštene i nisu iskoristive za oranice, a upravo ova pasmina je za eksploataciju takvih površina idealna, posebice iz razloga što i brsti. Zbog malih ulaganja u nastambe i opremu te minimalan utrošak radne snage, ovaj sustav uzgoja dostupan je svima onima koji za cilj imaju izgradnju dugoročne sirovinske baze za proizvodnju visoko standardiziranog i kvalitetnog goveđeg mesa kojeg na tržištu sve više nedostaje.
Unatoč kišovitom i vjetrovitom vremenu puno smo naučili i lijepo proveli dan, a djelić svega toga možete vidjeti na priloženim fotografijama.