Terenska nastava studenata 1. godine specijalističkog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda

 

 

Dana 9. lipnja 2022. redoviti i izvanredni studenti 1. godine  Specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, smjer Održiva i ekološka poljoprivreda i njihovi nastavnici bili su na terenskoj nastavi iz ratarske i stočarske grupacije predmeta.

Prvo smo  posjetili  najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj Zrno eko koje je smješteno u malom mjestu Habjanovec.

Imanje se prostire na oko 20 ha poljoprivrednih površina, bave se ekološkom proizvodnjom povrtnih i ratarskih kultura te začinskog bilja, a proizvode plasiraju u dućanima Bio&Bio te kroz svoj restoran Zrno bio bistro koji je prvi certificirani eko restoran U Hrvatskoj.

Voditeljica ekološke poljoprivrede, Ksenija Piršljin, dipl. ing. agr., provela nas je kroz ovo jedinstveno i upečatljivo imanje. Na imanju osobitu pažnju posvećuju plodoredu, zelenoj gnojidbi i  očuvanju tla.

Obišli smo plastenike i površine pod ratarskim i povrtlarskim kulturama, upoznali se s načinom uzgoja presadnica na imanju i tehnologijom proizvodnje, a posebno nas se dojmio biointenzivan vrt u kojemu se na 200 biointenzivnih no-dig gredica uzgaja povrće i začinsko bilje za svježu potrošnju.

Nakon toga uputili smo se u  Salers centar u Staroj Kapeli. Dočekali su nas  gospodin Mirko Devčić, predsjednik Hrvatskog uzgojnog udruženja Salers Croatia i gospodin Željko Picig, voditelj uzgojnog programa.

Naši ljubazni domaćini s velikim entuzijazmom predstavili su nam ovu impresivnu pasminu i način uzgoja u sustavu krava – tele koji omogućuje maksimalno iskorištenje onih površina koje su zapuštene i nisu iskoristive za oranice, a upravo ova pasmina je za eksploataciju takvih površina idealna,  posebice iz razloga što i brsti. Zbog malih ulaganja u nastambe i opremu te minimalan utrošak radne snage, ovaj sustav uzgoja dostupan je svima onima koji za cilj imaju izgradnju dugoročne sirovinske baze za proizvodnju visoko standardiziranog i kvalitetnog goveđeg mesa kojeg na tržištu sve više nedostaje.

Unatoč kišovitom i vjetrovitom vremenu  puno smo naučili i lijepo proveli dan, a djelić svega toga možete vidjeti na  priloženim fotografijama.

Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija Fotogalerija

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.